Rio 2016

Először növelte érmeinek számát az előző házigazda

Rio de Janeiróban fordult elő először az újkori olimpiák történetében, hogy az előző játékokat rendező ország növelni tudta érmeinek számát.

2016.08.21 14:07MTI

Nagy-Britannia a 2012-es londoni olimpián 65 éremmel - 29 arannyal, 17 ezüsttel és 19 bronzzal - zárt, a vasárnap záruló riói játékokon azonban már az utolsó előtti napon 66 érmet szerzett, és 27 első, 22 második és 17 harmadik hellyel a második az Egyesült Államok mögött. 2008-ban Pekingben 47 érmet gyűjtött.

Az előzetesen vártnál nagyobb siker azt jelenti, hogy a riói a britek második legsikeresebb és legsikeresebb külföldi olimpiája: az 1908-as londoni seregszemlén 146 érmet gyűjtöttek.

"Rendkívüli eredmény" - közölte a BBC-nek a brit versenysport finanszírozását irányító kormányzati szervezet, a UK Sport vezetője. "Úgy számoltunk, hogy 79 éremre van esélyünk. Az elvárás 48 volt, de igazából azt reméltük, hogy eggyel többet szerzünk, mint Londonban" - tette hozzá Liz Nicholl, aki szerint eredményeik bizonyítják, hogy a rendszer működik. A szakember ennek ellenére még sok fejlődési lehetőséget lát, és emondta, izgatottan várják a 2020-as tokiói olimpiát.

A riói olimpiával kapcsolatos érdekességként említette a vasárnapi brit sajtó azt is, hogy soha ennyi nemzet nem nyert még érmet. Szombaton Niger lett a 87. érmes ország a játékokon: Issifou Abdoulrazak Alfaga szerzett ezüstöt a férfi tekvondósók +80 kilogrammos súlycsoportjában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.