Rio 2016

Kompakt és emberközpontú olimpiát ígért Fürjes Balázs a nemzetközi sajtónak

Kompakt, emberközpontú és kezelhető méretű olimpiát ígért Fürjes Balázs azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, melyet a 2024-es magyar pályázat vezetői tartottak kedden Rio de Janeiróban.

2016.08.16 21:15MTI

Az Olimpiai Parkban található sajtóközpont melletti konferenciateremben a Budapest 2024 pályázat elnöke a megjelent mintegy félszáz újságírót azzal köszöntötte, hogy nemzetközi szinten ez az első ilyen találkozó, így egyfajta kezdet, a végállomás pedig jövőre Limában lesz, ahonnan reményei szerint Budapestre vezet majd az út - utalt arra, hogy a perui fővárosban dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2024-es rendezőről.

Hangsúlyozta, hogy Budapest kiválasztása esetén biztonságos környezet várná a Magyarországra érkezőket, a rendezés pedig megbízható lenne. Hozzátette, hogy Budapest pályázatával szeretnének bátorítani új városokat és új régiókat.

Utalt rá, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre.

Kiemelte, hogy a pályázat sikere esetén nemcsak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia.

Mizsér Attila, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. sportigazgatója, olimpiai aranyérmes öttusázó arról számolt be, hogy egymáshoz közeli helyszínekre számíthatnának a játékokra érkezők, illetve kiemelte, hogy jó pár sportágat a Duna kötne össze.

"Az egész város egy fantasztikus olimpiai park lenne" - ígérte.

A gazdasági háttérről Bienerth Gusztáv, a pályázat alelnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja beszélt kiemelve, hogy "Magyarország gazdasága jó formában van", a költségvetés számára pedig nem jelentene megterhelést a költségek kigazdálkodása a felkészülés hét évében.

MTI/Czeglédi Zsolt

Vajda László, aki korábban olimpiák szervezőbizottságában, majd pályázatok előkészítésében tevékenykedett, azt emelte ki, hogy az Agenda 2020 programban megfogalmazottak azzal valósulnának meg, ha Budapestet választaná rendezőnek a NOB.

A sajtótájékoztatóra meghívták Szász Emesét, a riói játékok első magyar aranyérmesét, aki az olimpia jelentette szenvedélyről beszélt, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó pedig a rendező kiválasztására utalva hangsúlyozta, egy versenyben - amint azt sportolók igazán tudják - csak a teljesítmény számít.

A félórás sajtótájékoztató második felében a pályázati bizottság kapott kérdést többek között arról, hogy miként kezelné a Magyarországra, illetve a fővárosba látogató tömeget, arról, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezik nagy versenyek rendezését illetően, illetve, hogy nem érzi-e esélytelennek Budapestet Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben.

"Budapest nem esélytelen. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ebben a versenyben és elsők akarunk lenni a célnál" - szögezte le Fürjes Balázs.

Egyúttal megemlítette, hogy jövőre Budapesten, illetve Magyarországon lesz úszó-világbajnokság, cselgáncs-vb, Forma-1-es futam, Air Race, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és 500 ezres létszámot kell kezelni az évente sorra kerülő Sziget Fesztiválon.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a NOB jövőre szerinte alacsony kockázatú helyszínt választ, és leszögezte: Budapest ilyen.

Arra a kérdésre, előnyt jelenthet-e a szavazásnál, hogy Magyarország kiemelkedően szerepelt az eddigi olimpiákon, úgy reagált: hiszi, hogy a korábbi eredményekkel nem lehet nyerni, de ezek jó alapot jelentenek.

"Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát" - emlékeztette rá az újságírókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.