Rio 2016

Gyurta Dániel mindent egy lapra tesz fel

Dacára annak, hogy a FINA idei világranglistáján 2:10.84 perces, idényelejinek nevezhető eredménnyel a nem éppen előkelő 42. helyet foglalja el a 200 méteres mellúszók között, nyugodtan és kellő önbizalommal készül a riói megmérettetésre az olimpiai címvédő.

2016.07.18 07:57ma.hu

A háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok edzőivel együtt időben levonta a következtetéseket a tavalyi kazanyi világbajnokságon történtekből, és most is úgy gondolja: jobb, hogy ott lett harmadik, mint hogy az idei „rangadón” kellene egy bronzéremmel beérnie.

„Négy évvel ezelőtt sokkal feszültebb voltam, talán túl sokszor is gondoltam arra, hogy nekem kell nyerni. Így aztán nem kis feladatot jelentett a kitűzött cél elérése. Éreztem, hogy minden együtt van bennem a legnagyobb sikerhez is, és ezt a 2:07.28 perces világcsúccsal megnyert olimpiai döntő be is bizonyította. Nincs két teljes mértékben azonos felkészülés, de a 2012-es menetrend annyira tökéletes volt, olyan jó és időt álló, hogy nagyjából ugyanazt az útvonalat jelöltük ki az év elején. Csupán néhány feleslegessé vált részét kellett eltávolítanunk, más elemeit pedig átdolgoznunk. Úgy sokkal könnyebb, hogy egy arany már a zsebemben van.”

FB Magyar Úszó Szövetség

Mindent egy lapra

A 2009-es római, a 2011-es sanghaji és a 2013-as barcelonai világbajnokságok megnyerése után a mesternégyes már nem sikerült tavaly Kazanyban, ahol a német Marco Koch (2:07.76) lett az első, az amerikai Kevin Cordes (2:08.05) a második, kevéssel mögötte Gyurta (2:08.10) a harmadik.

„Akkor és ott ennyit tudtam kihozni magamból. Bosszantott, hogy az edzésen mért idők alapján tudtam volna jobbat is, vigaszt viszont az jelentett, hogy így sem szakadt meg a döntős szerepléseim 2007 óta tartó sorozata. Ez már a múlt. Nem is tekintek hátra, csak az előttem álló nagy feladattal foglalkozok.”- folytatta az UTE válogatottja, aki a két mesteredzője, Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs mellett ma is segítőtársaként említi Széles Sándort.

Négy éve – csak a hazai pálya miatt – elindult az olimpia előtti debreceni Európa-bajnokságon, és 2:08.60-nal ki is harcolta az első helyet. Idén kihagyta a londoni EB-t, ahol a válogatott versenyzőtársai közül többen is elképesztően nagyot alakítottak, jelezve, hogy most a saját útját akarja járni. Ezzel azt is kimutatta, hogy mindent egy lapra tesz fel. A rióira.

„Valószínűleg idén is világcsúcs kell a 200 mellen az olimpiai aranyéremhez, és erre többen is képesek lehetnek, de már a döntőbe jutásért is oda kell tennie magát annak, aki nem akar csalódva távozni. Keményen megdolgoztam azért, hogy inkább én okozhassak meglepetést az ellenfeleimnek, mint ők nekem.” – hangsúlyozta az olimpiának az idei rangsor 42. helyéről startoló Gyurta Dániel, aki „egy csapatba” került Cseh Lászlóval, amikor vele is támogatói szerződést kötött a Telekom.

Húsz nappal az olimpiai úszóversenyek rajtja előtt a 23 esztendős (ennyi volt Gyurta négy éve) amerikai Josh Prenot 2:07.17-tel vezeti a világranglistát, ennél jobb időt valaha is egyedül a japán Akiro Jamagucsi úszott – nem sokkal a londoni olimpia után…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.