Rio 2016

Bemutatták az olimpiai érmeket

Rio de Janeiróban bemutatták az augusztusi olimpiai játékok érmeit.

2016.06.16 00:30MTI
Vanderlei Almeida/AFP/Getty Images

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach részvételével megrendezett ünnepélyes bemutatón elhangzott, hogy a szem-szimbólummal díszített érmek a fenntarthatóságot, illetve az olimpiai hősök és a természet erői közötti erős kapcsolatot jelenítik meg.

A NOB honlapjának beszámolója szerint az augusztus 5. és 20. között sorra kerülő ötkarikás játékokra készült 2488 darab arany-, ezüst- és bronzérem egyenként 500 gramm súlyú. Gyártásuk során nem használtak higanyt, és további szigorú feltételeknek is megfeleltek, az ezüst- és bronzmedálokat például 30 százalékban újrahasznosított anyagokból állították elő. Az érmekre kerülő műanyagszalagok újrahasznosított palackokból készültek. A medálok díszdobozának brazíliai freijó fa, az érmeket tartó tálcáknak pedig curupixá fa az anyaga.

A szem-szimbólumokat babérlevél-alakzat veszi körül, ami a győzelem jelképe volt az ókori Görögországban. Az olimpia hagyományai szerint a másik oldalon Niké, a győzelem görög istennője látható, a háttérben pedig a Panathinaiko stadion és az Akropolisz.

A paralimpiai játékok érmei különleges fejlesztés segítségével jöttek létre, ugyanis található bennük egy speciális eszköz, amely hangot ad, ha rázzák, így a látássérült sportolók is tudják, hogy arany-, ezüst- vagy bronzérmet tartanak a kezükben. Az aranyérem a leghangosabb, a bronz a leghalkabb. A dobogók az ország trópusi jellegére utalva szerves anyagokból készültek, és az ötkarikás játékok után bútorokat csinálnak belőlük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.