Rio 2016

Tóth Tamással négy magyar triatlonos indul az olimpián

A sportág kétéves kvalifikációs időszaka szombaton a jokohamai világbajnoki futammal zárult.

2016.05.18 12:41MTI

Tóth Tamással négy magyar triatlonos indulhat a riói olimpián a nemzetközi szövetség (ITU) szerdán közzétett hivatalos ranglistája alapján.

A sportág kétéves kvalifikációs időszaka szombaton a jokohamai világbajnoki futammal zárult, a magyar szövetség számítása szerint az már akkor biztos volt, hogy a férfiaknál ifj. Faldum Gábor, míg a nőknél Vanek Margit és Kovács Zsófia kvótát érő helyen zárt a ranglistán. Hozzájuk csatlakozott most Tóth.

Kovács második olimpiájára készülhet, négy éve a sportág egyetlen magyar indulójaként az 51. helyen végzett Londonban. Vanek Margit, ifj. Faldum Gábor és Tóth Tamás először szerepel majd ötkarikás játékokon.

Tóth annak köszönheti az indulási jogot, hogy néhány kvótát nem tudott kiosztani az ITU, illetve kettő helyett csak egy szabadkártyát adott ki. A felszabaduló helyeket pedig az olimpiai ranglistáról töltötték fel. Öt versenyző az öt kontinentális ranglistáról jutott ki az olimpiára, erről olyan nemzetek képviselői szerezhettek kvótát, amelyek még nem kvalifikáltak a triatlonversenyre, de a férfiaknál Afrikából és Óceániából nem volt a kritériumoknak megfelelő versenyző.

Az olimpiai rangsorban ifj. Faldum Gábor végzett a legelőkelőbb pozícióban a 30. helyével. Vanek Margit 40., Kovács Zsófia 55., míg Tóth Tamás 57. lett.

Rio de Janeiróban a Copacabanán rendezik az ötkarikás triatlonversenyt. A férfiak augusztus 18-án, míg a nők 20-án küzdenek meg az érmekért. Mindkét nemnél 55-en indulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.