Birkózás

Rio 2016 - Kiss Balázs megkapja az esélyt

A négy, olimpiai kvótát szerzett magyar kötöttfogású birkózó közül háromnak a helyét "megkérdőjelezhetetlennek" nevezte a riói csapatban Sike András szövetségi kapitány, aki ugyanakkor 98 kilogrammban Kiss Balázsnak megadja a lehetőséget a bizonyításra.

2016.05.09 14:41MTI

"Balázs idén egyetlen versenyen indult és azt is feladta, így nagyon meggyőző teljesítményt kellene nyújtania az országos bajnokságon és a júniusi Wladyslaw Pytlasinski-emlékversenyen ahhoz, hogy kiszorítsa a kvótát szerzett Varga Ádámot" - mondta hétfőn az MTI-nek a szakágvezető, hozzátéve, hogy a legtisztább az ő számára is az lenne, ha a két versenyző már a most hétvégi miskolci országos bajnokságon összecsapna egymással.

Kiss Balázs az elmúlt években a kategória első számú emberének számított hazai szinten, 2009-ben világbajnoki címet nyert, a 2013-as vb-n pedig harmadik lett, ugyanakkor sikerekben gazdag karrierjéből hiányzik az olimpiai szereplés. A BVSC birkózója idén sérülésekkel bajlódott, s az április közepén kezdődött kvalifikációs versenysorozat keretében a második, ulánbátori állomáson lépett volna szőnyegre, de az újpesti Varga Ádám már a nagybecskereki első viadalon élt a lehetőséggel és kiváló birkózással megszerezte a kvótát.

A magyar kötöttfogásúak a 98 kiló mellett 66, 75 és 85 kilogrammban szereztek kvótát. Ezekben a súlycsoportokban ugyanakkor egyértelmű a helyzet: 66 kilóban az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás, 75 kilogrammban a vb- és kétszeres Eb-győztes Bácsi Péter, míg 85 kilogrammban a kétszeres vb-bronzérmes Lőrincz Viktor vehet majd részt az augusztusi ötkarikás játékokon.

"Azokban a súlyokban, melyekben meg kellett szereznünk a kvótát, mindben sikerült. Úgy gondolom, hogy komoly esélyeink lesznek Rióban, remélem, hogy ezeket sikerül majd beváltanunk" - vont mérleget a kapitány.

Sike András azt is hangsúlyozta, hogy a négy megszerzett kvótával egyértelműen elégedett, igaz, kis hiányérzet maradt benne.

"Nagyon sajnálom, hogy Módos Péternek nem sikerült, nagyon fog hiányozni, de sajnos az 59 kilogramm rendkívül nehéz súlycsoport" - mondta a szakvezető a Londonban bronzérmes, Eb- és vb-dobogós "Csontiról", aki 2013-as vb-bronza óta nagyon nehéz időszakon ment keresztül. Súlyos sérülések hátráltatták, közel két évet kihagyott, ráadásul korábbi súlycsoportja, az 55 kilogramm megszűnt, s a szabályváltozások sem kedveztek az ő stílusának. - "Erőben és technikában is volt lemaradása. Most nagyon el van keseredve, de szerintem jó úton jár. Azt kértem tőle, hogy ne hagyja abba a birkózást, s van rá esély, hogy a 2018-as világbajnokság Budapesten lesz, remélem, addig mindenképpen folytatja." - tette hozzá Sike.

Az 59 kiló mellett a nehézsúlyban nem lesz magyar kötöttfogású az olimpián. Ebben a kategóriában Lám Bálint ulánbátori sérülése nehezítette a szakvezetés dolgát, az Isztambulban - múlt pénteken - 41 évesen beugró Deák Bárdos Mihály pedig hiába tett meg mindent, az elődöntőben nem bírt jóval esélyesebb grúz riválisával.

A szakvezető a riói felkészülésről szólva jelezte, hogy a most hétvégi ob után egy hét pihenőt kapnak a versenyzők, majd az azt követő héten napi egy edzéssel hangolódnak a komoly munkára, melyet május 30-án kezdenek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.