Birkózó olimpiai selejtező

A veterán Deák Bárdos Mihály lehet a nehézsúlyú induló

Elképzelhető, hogy a 41 éves Deák Bárdos Mihály száll harcba a kötöttfogás 130 kilogrammos kategóriájának olimpiai kvótájáért a birkózók jövő heti, utolsó kvalifikációs versenyén.

2016.04.28 17:39MTI

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a válogatott első embere, Lám Bálint könyöke súlyosan megsérült múlt pénteken Ulánbátorban, így biztosan nem vehet részt az isztambuli viadalon. A junior világbajnok helyettesítése nem egyszerű feladat, és Sike András szakágvezetőben azért vetődött fel az ötszörös vb-ezüstérmes klasszis szerepeltetése, mert a márciusi Eb-n kipróbált Majoros Ármin Mózes egyrészt még "kicsinek" számít a 130 kilósok között, ráadásul civil munkája miatt nehezen tud részt venni a közös felkészülésben.

"Formában tartottam magam, súlyzóztam, futottam, amikor tudtam, birkóztam" - nyilatkozta az MBSZ közleménye szerint a jelenleg Tatán készülő Deák Bárdos, aki a szövetség elnökségének tagja, főállásban pedig a Miskolci Városi Sportiskola szakmai vezetője.

"Tavaly még szerepeltem a Bundesligában, csak 1-0-ra kaptam ki a kétszeres világbajnok észt Nabitól, decemberben pedig Colorado Springsben segítettem az amerikai olimpikon, Robby Smith felkészülését. A súlyomat sem engedtem el, tudom hozni a 130 kilót" - mondta.

A négy olimpián szereplő (2000, 2004, 2008, 2012) birkózó már kiváltotta a licencét a nemzetközi szövetségnél (UWW), és jelezte a Magyar Antidopping Csoportnak (MACS), hol található meg, ha ellenőriznék. Mivel sosem jelentette be a visszavonulását, így nem kell fél évet várnia a visszatéréssel, elvi akadálya nincs bevetésének.

Sike András ugyanakkor egyelőre még óvatosan fogalmazott Deák Bárdos indításáról.

"Misiről olyan információkat kaptam, hogy edzésben van, az ősszel még bundesligázott, és méretben igazából ő veheti fel a versenyt a riválisokkal. Természetesen meg kell néznem személyesen is, hogy áll a lábán, és legkésőbb jövő hétfőig dönteni kell a szerepléséről" - közölte.

A 18 lehetséges olimpiai kvótából a magyarok már nyolcat megszereztek, kötöttfogásban hatból négyet, míg szabadfogásban és a nőknél egyaránt hatból kettőt-kettőt. Isztambulban szabadfogásban négy, a nőknél három, míg kötöttfogásban kettő szereplője lesz a versenynek, melyen minden súlyban 2-2 riói helyet osztanak ki.

A kötöttfogású 130 kilogrammos indulón kívül a többi magyar utazó már biztos. A nőknél az Ulánbátorban ugyancsak könyöksérülést szenvedett Galambos Ramóna helyett Dénes Mercédesz szerepel 53 kilogrammban, míg 58 kilóban Barka Emese, 69-ben pedig Wilson Vanessa lép szőnyegre. Szabadfogásban Molnár József (57 kg), Lukács Norbert (65 kg), Nagy Mihály (74 kg) és Szmik Attila (97 kg) szerepel, kötöttfogásban pedig az 59 kilósok között Módos Péter lesz a magyar induló.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.