Olimpia

Stabil a MOB vagyoni és pénzügyi helyzete

A riói olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele július 7-én lesz a Művészetek Palotájában.

2016.04.28 12:32MTI

A 2015-ös szakmai beszámolót, a könyvvizsgálói, illetve felügyelő bizottsági jelentést, valamint a 2018-as pjongcsangi téli olimpia felkészülés irányelveit és az idei, lillehammeri téli ifjúsági játékokról készült beszámolót is egyhangúlag elfogadta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése csütörtökön.

Elhangzott, hogy a MOB vagyoni és pénzügyi helyzete stabil, eszközeinek és forrásainak 2015-ös mérlegösszege 4,457 284 milliárd forint, az alaptevékenységéből származó mérleg szerinti eredménye 45 632 000, a vállalkozási tevékenységből származó eredménye pedig 9 101 000 forint volt.

A 10 órára összehívott közgyűlés nem volt határozatképes, így Borkai Zsolt elnök egy órával későbbre újra összehívta, s akkor már létszámtól függetlenül tudott döntéseket hozni a tagság. A hivatalos részen 82 MOB-tag volt jelen. Borkai Zsolt az első napirendi pont előtt jelezte: a következő alkalommal elő fogja terjeszteni, hogy aki kétszer egymás után nem jelenik meg közgyűlésen, az automatikusan elveszti tagságát.

A határozathozatalok után elhangzott, hogy a riói olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele július 7-én lesz a Művészetek Palotájában.

A közgyűlés hivatalos része előtt köszöntötte a megjelenteket Valter Pecly Moreira, Brazília budapesti nagykövete.

"Az egész világ tisztában van a magyar olimpiai csapat fontosságával, teljesítményével" - mondta, hozzátéve, hogy Magyarországon jelentős múltra tekint vissza az olimpiai hagyomány, egyúttal emlékeztetett rá, hogy legutóbb, Londonban kilencedik volt az éremtáblán a magyar csapat.

"Ez mutatja a kemény munkát, az elkötelezettséget, amely minden magyar sportolót jellemez" - hangsúlyozta.

A nagykövet szerint a riói olimpiai létesítmények készültsége 98 százalékos. A helyszíneket az állami és a magánszféra együttműködésében, PPP-konstrukciókban alakították ki, és a tervezés, építkezés során kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és az utóhasznosítás.

"Mostanra új szakaszba léptek az előkészületek, a szervezőbizottság vette át a terepet" - mondta Valter Pecly Moreira. - "A brazil kormány, a szervezőbizottság mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálja a sportolók, delegációk és az érkező szurkolók biztonságát. Rio készen áll az önök fogadására" - szögezte le, s megemlítette, hogy 85 ezer hivatalos személy ügyel majd a biztonságra.

A nagykövet végezetül "ajándékkal" lepte meg a közgyűlést. Arra kérte a jelenlévőket, hogy képzeljék el: jövő év szeptemberében vannak, Limában, s egy hasonló teremben a ceremóniamester egy olyan borítékot tart a kezében, mint most ő, amely a 2024-es olimpia rendezőjének a nevét tartalmazza. Kivár egy kicsit, felbontja - mint ahogy ő is tette -, majd megmutatja a benne lévő lapot, amelyen Budapest neve olvasható.

Ugyancsak a hivatalos közgyűlés előtt emlékeztek meg a MOB-tagok az olimpiai család közelmúltban elhunyt nagyjairól, így Szarka Zoltán olimpiai bajnok labdarúgóról, Paragi Ferenc korábbi világcsúcstartó gerelyhajítóról, Ordina Tibor sokszoros magyar bajnok, olimpikon atlétáról, Ferjáncz Attila örökös magyar bajnok, Eb-harmadik raliversenyzőről, Killik László kosárlabda mesteredzőről, Kaposvári Zsolt vívóról, nemzetközi bíróról, Kuszbel Ferencről, a BSE volt elnökéről.

Ugyancsak az első etapban adták át a MOB Nők a sportban életműdíját Kiss Lenke olimpiai negyedik, magyar bajnok, kupagyőztes kosárlabdázónak, aki márciusban nem tudott ott lenni a hagyományos ünnepségen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.