Olimpia

100 nap - Rió egyelőre a káoszról szól

Súlyos belpolitikai válság, recesszió és társadalmi elégedetlenség uralkodik Brazíliában.

2016.04.27 09:40ma.hu

Pontosan 100 nap múlva rendezik meg a riói olimpiát. Habár a NOB szerint az augusztusi riói játékok nincsenek veszélyben, az előkészületek cseppet sem mentesek a korrupciós botrányoktól és visszás helyzetekről, számos sürgető kérdésre kellene megoldást találnia még a nyári játékok előtt Brazíliának - írja a hirado.hu.

Lemondott sportvezetők, korrupció, közbiztonsági problémák, vízszennyezettség és Zika-láz: 5 hónappal az Olimpia előtt megannyi problémával kell szembenéznie a dél-amerikai országnak.

A görögországi Olümpiában múlt héten gyújtották meg az augusztusi riói olimpia lángját. Brazíliában május 3-án kezdődik a váltófutás, amely 329 várost érint és 12 ezer tagja lesz. A 31. nyári olimpiai játékokat augusztus 5. és 21. között tartják Rio de Janeiróban. A paralimpia versenyei néhány héttel később, szeptember 7. és 18. között zajlanak majd.

Ez lesz az első olimpia Dél-Amerikában.

Súlyos belpolitikai válság, recesszió és társadalmi elégedetlenség

Brazíliában ugyanakkor a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válság uralkodik, de van sok egyéb probléma is, amely beárnyékolja a riói olimpiát, a szakértők pedig Dilma Rousseff elnök bukását valószínűsítik.

A brazil törvényhozás felsőházában megalakult a Rousseff elnök elleni eljárásról döntő bizottság, amely várhatóan május elején teszi le javaslatát a szenátus elé. Dilma Rousseffet akár fél évre felfüggeszthetik hivatalából, amíg a felsőház döntést hoz arról, hogy véglegesen eltávolítsák-e az elnököt a hivatalából.

A 2011 óta hatalmon lévő Dilma Rousseff visszahívását a költségvetési törvények megsértésének, ezen belül is a költségvetési mérleg kozmetikázásának gyanúja miatt kezdeményezték.

Az ellenzék azzal is vádolja az elnököt, hogy 2010-es, valamint a 2014-es választási kampányát különböző vesztegetésekből finanszírozta.

Politikai ellenfelei a Petrobras állami olajipari óriáscég körül kirobbant és hónapok óta súlyos belpolitikai válságot okozó korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozzák az elnököt, igaz, Rousseffet hivatalosan nem gyanúsítják az üggyel kapcsolatban.

Dénes Ferenc sportközgazdász a hirado.hu-nak úgy fogalmazott: teljesen szétesett a rendszer.

Mikor 2009. október 2-án a NOB 121. ülésszakán Koppenhágában a 2016. évi nyári olimpia házigazdájának Rio de Janeirót választották meg, Brazília még sikeres gazdasággal rendelkezett, jó növekedési számokat produkált, és bár ezután nem sokkal bezuhantak a gazdasági világválság miatt, ám az ország újra talpra állt.

Később azonban a növekedés ismét alábbhagyott.

Korrupció, munkanélküliség, pocsék növekedési mutatók: Brazília jelenleg súlyos recesszióban van, a GDP jelentősen visszaesett, és több millió ember vonult utcára, hogy tüntessen a korrupció és a baloldali kormány ellen.

„Ha van növekedés, vannak többleterőforrások a rendszerben, így nem el kell vonni azoktól, akik nem érintettek (például az oktatástól, az egészségügytől, a kultúrától), és bár a többletpénzt nem oda helyezik, a rendszer mégis működőképes. Ez azonban Brazíliában elszállt” – fogalmazott Dénes Ferenc.

A szakember szerint Brazíliában már nem csak arról van szó, hogy nincsenek fejlesztések, hanem már karbantartás, sem pótlás sincs, nő az elégedetlenség, így a politikai válság is, az ország pedig belekerült egy lefelé menő spirálba.
„Lassan rémálommá válik a riói projekt” – mondta Dénes Ferenc.

A hirado.hu-nak nyilatkozó sportközgazdász szerint a Dilma Roussefffel elnökkel kapcsolatos botrány az befolyásolja az előkészületeket.

Lemondások, káosz

Két sportvezető is lemondott az elmúlt időszakban: Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka, a riói olimpia biztonsági főnöke távozásának hátterében brazil sajtóértesülések szerint az állhat, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta a Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket is.

Az ötkarikás játékok biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki.

Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban. A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.

Ezt megelőzően lemondott George Hilton sportminiszter is. A 2014 decembere óta hivatalban lévő politikus döntése hátterében az áll, hogy pártja, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) előző nap kilépett a kormánykoalícióból és felszólította hat miniszterét lemondásuk benyújtására.

Moreira távozásával és George Hilton sportminiszter lemondásával folytatódtak az olimpiát is jelentősen érintő, nagy horderejű személyi változások a jelenleg politikai és gazdasági válsággal küzdő Brazíliában.

Áramszünet, építkezések, halál

A nemzetközi sportszövetségek már többször is aggodalmuknak adtak hangot a riói nyári olimpia versenyhelyszíneinek állapota miatt.

A nyári játékokon szereplő sportágak nemzetközi szövetségeit összefogó ASOIF elnöke, Francesco Ricci Bitti azt mondta, több hiányosságot is tapasztaltak "nagyon fontos apró részletekben".

A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) olimpiai kvalifikációs tesztversenyét Rio de Janeiróban tartja. A szervezet arra panaszkodott, hogy a gyakori áramszünetek miatt a sportolók testi épsége is veszélybe kerül, nem működik megfelelően a digitális pontozórendszer, az edzőközpontban pedig financiális problémák miatt felszerelések hiányoznak.

A problémás előkészületek közepette Brazília kétségbeesetten igyekszik biztosítani mindenkit arról, hogy minden helyszín és közlekedési fejlesztések is készen lesznek a Maracanã Stadionban augusztus 5-én megrendezendő ünnepélyes megnyitó előtt.

Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWFkorábban úgy fogalmazott: habár a nyári riói olimpiára mindennel kész lesznek a brazilok, a közlekedés viszont katasztrofális.

Az olimpiai játékokra nemrégiben egy kerékpároshidat is átadtak, amely azonban a múlt héten összeomlott, ezáltal legalább két ember halálát okozva. Az ok egyelőre ismeretlen. A kerékpárút hossza 3,9 kilométer volt, építése 12,6 millió dollárba, vagyis csaknem 3,5 milliárd forintba került.


A fő aggodalomra azonban leginkább a metró meghosszabbítása ad okot, amely a Barra de Tijuca negyedben található olimpiai parkot kötné össze a város többi részével.

Ez még nincs kész, bár az illetékesek azt állítják, a július 1-jei határidőre biztosan elkészülnek vele, és ez jelentősen meg fogja könnyíteni a riói közlekedési problémákat.

Az elmúlt három évben hivatalos adatok szerint tizenegy ember halt meg a Rio de Janeiró-i olimpiai játékok építkezésein.
Robson Leite, a Rio de Janeiro szövetségi állam építésügyi felügyeletének vezetője elkeserítőnek nevezte az adatokat, hangsúlyozva, hogy "egy egész futballcsapatra való" munkást veszítettek el egyetlen városban.

A főellenőr 2013 óta eltelt időszakra vonatkozó adatai szerint az olimpiai építkezések közül a riói metró bővítésén történt a legtöbb baleset, egyedül itt három munkás vesztette életét. Két ember pedig a versenyek többségének helyet adó Olimpia Park építkezésein lelte halálát.

Robson Leite szavai szerint a 11 baleset egyike sem tekinthető teljesen véletlennek, mindegyik tragédia mögött a bűnös gondatlanság vagy a műszaki biztonsági előírások be nem tartása húzódik meg. Lehetségesnek tartotta azt is, hogy a balesetek a munkálatok rossz tervezésével és a sietséggel függenek össze, miután több olimpiai objektum építése is késésében van. A szövetségi állam építési felügyelete emiatt attól tart, hogy az olimpia megnyitásáig még további áldozatokkal kell számolni.

Emberi alkar a vízben

A legnagyobb probléma a Guanabara-öbölben a vízszennyezés, ahol a vitorlás eseményekre kerül majd sor.

Legutóbb az O Globo című napilap által közölt fotó borzolta a kedélyeket, a képen ugyanis egy emberi alkar volt látható a vízben.

Heiko Kröger, a 2000-ben ötkarikás aranyérmes német vitorlázó paralimpikon február végén az öbölben tartott edzés során készített videót a tervezett versenyhelyszínen.

A 49 éves sportoló felvételein jól látszik, hogy a víz erősen szennyezett, tele van szeméttel.

Egy évvel korábban a 49-es hajóosztályban olimpiai bajnok ausztrál duó, Nathan Outteridge és Iain Jensen által készített fotó keltett riadalmat, a képen ugyanis az látszott, hogy a páros épp egy elpusztult kutya vízben sodródó tetemét kerüli ki hajójával az öbölben.

A vizet az utóbbi időben többször is tesztelték: minden alkalommal magas volt a vírus- és kórokozó-tartalom.

A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis a következő hónapokban végzi majd el a víz minőségét vizsgáló saját tesztjeit. A szervezők azt tervezik, hogy az augusztusi olimpia és a szeptemberi paralimpia idején gátakkal és speciális hajókkal tisztítják majd meg legalább azt a területet, ahol a vitorlásversenyeket rendezik.

A Guanabara-öbölben január közepén csaknem két tonna elpusztult halat találtak a környezetvédelmi szakemberek, és ez az akkori jelentések szerint szintén a magas szennyezettségnek tudható be.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.