Rio 2016

Asztalitenisz olimpiai selejtező - Kosiba és Lakatos is kikapott

Pattantyús Ádámhoz hasonlóan Kosiba és Lakatos is a pénteken és szombaton sorra kerülő vigaszágas táblán szerezhet még riói kvótát a svédországi versenyen.

2016.04.14 15:37MTI

Kosiba Dániel és Lakatos Tamás is elvesztette első főtáblás mérkőzését az asztaliteniszezők európai olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban, s ez azt jelenti, hogy mindhárom magyar férfi játékos kiesett a csütörtöki küzdelmekből.

Kosiba és Lakatos közül előbb Kosiba (120. a világranglistán) lépett asztalhoz, ellenfele a negyedik helyen kiemelt horvát Andrej Gacina (19.) volt. Bravúr kellett a sikerhez, s a magyar minden tőle telhetőt meg is tett. A játszmákon belül szoros csatára kényszerítette riválisát, sőt, a második szettet meg is nyerte, de ez kevés volt az üdvösséghez, Gacina összességében magabiztosan lépett tovább.

A friss magyar bajnok Lakatos (180.) a hozzá hasonlóan 20 éves lengyel Jakub Dyjassal (44.) játszott a H jelű nyolcas első fordulójában, ebben a párharcban sem a magyar játékos volt az esélyes. Idegesen is kezdett, 0-6 után szerezte első pontját, s mire belemelegedett a játékba, elment az első szett. A második játszma hasonlóan könnyen lett Dyjasé, a folytatásban azonban Lakatos szépíteni tudott. A negyedik szettet ismét simán nyerte a lengyel - Lakatos ebben mindössze három pontot tudott összeszedni -, de jött az újabb szépítés, így 3-2-es Dyjas-vezetésről folytatódott a csata. A hatodik felvonás aztán már egyoldalú küzdelmet hozott, Dyjas irányított, s első meccslabdáját értékesítve megnyerte a mérkőzést.

Pattantyús Ádámhoz hasonlóan Kosiba és Lakatos is a pénteken és szombaton sorra kerülő vigaszágas táblán szerezhet még riói kvótát a svédországi versenyen.

Eredmények:
férfiak, 1. forduló:
D tábla:
Andrej Gacina (horvát)-Kosiba Dániel 4-1 (6, -9, 11, 10, 7)
H tábla:
Jakub Dyjas (lengyel)-Lakatos Tamás 4-2 (7, 5, -8, 3, -10, 6)
korábban:
B tábla:
Alvaro Robles (spanyol)-Pattyantyús Ádám 4-0 (7, 4, 2, 4)
korábban:
nők, 1. forduló:
D tábla:
Póta Georgina-Anelia Karova (bolgár) 4-1 (9, 5, -7, 5, 9)
E tábla:
Natalia Partyka (lengyel)-Lovas Petra 4-3 (-3, -8, -9, 9, 8, 10, 9)
C tábla:
Pergel Szandra-Hana Matelova (cseh) 4-3 (7, 10, -6, -9, 13, -7, 9)
később:
2. forduló:
Pergel-Shan Xiaona (német) 15.30
Póta-Viktorija Pavlovics (fehérorosz) 15.30

A svédországi tornán mindkét nemnél tíz-tíz - országonként legfeljebb kettő - egyéni olimpiai indulási jog talál gazdára.

Csütörtökön nyolc - egyformán nyolcas - táblán kieséses rendszerben kezdődött meg a játék, a táblák győztesei a nap végére, azaz három megnyert meccsel kvótát szereznek. A többiek - 56 játékos - pénteken ismét nekirugaszkodnak két 32-es táblán (az előző napi nyolc döntő vesztese kiemeltként itt csak a második körben kezd), és kieséses rendszerben szombat délutánra jutnak el a döntőkig, amelyeknek győztesei ugyancsak készülhetnek az ötkarikás játékokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.