Birkózás

Birkózó olimpiai kvalifikáció - Szabó utazik Nagybecskerekre, Bácsi Ulánbátorba

A birkózók jövő heti szerbiai európai olimpiai kvalifikációs versenyén az Európa-bajnoki bronzérmes Szabó László, míg a következő heti ulánbátori első világkvalifikációs viadalon a vb- és Eb-győztes Bácsi Péter indul a kötöttfogásúak 75 kilogrammos kategóriájában.

2016.04.05 17:14MTI

Sike András szövetségi kapitány elmondta, a szakág több súlycsoportjában is van két megfelelő ember, így 59 és 98 kilogrammban is lesz váltás, ha nem sikerül rögtön kvótát szerezni: előbbi kategóriában Knipli Csongor Szerbiában, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter Mongóliában szerepel, 98 kilogrammban Varga Ádám Nagybecskereken, a 2009-es vb-győztes Kiss Balázs Ulánbátorban indul. Mindez azt is jelenti, hogy ebben a három súlycsoportban az elmúlt években a válogatott húzóembereinek számító sportolók a második viadalon jutnak szóhoz. Ennek okai között Sike szerint a fárasztó fogyasztás is szerepel, illetve az, hogy Mongóliában nagyobb esély van a kvalifikációra, hiszen a mezőnyben már nem lesznek ott a Nagybecskereken (Zrenjanin) döntőzők, ráadásul nem kettő, hanem három hely talál gazdára. Sike ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Szerbiában indulók is remek birkózók, s jó teljesítményre képesek.

A szakember a háromversenyes sorozattól azt várja, hogy még legalább 3-4 kvótát sikerül szerezniük versenyzőinek, s abban is bízik, hogy 66 kilogrammban az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamásnak elég lesz Szerbiában birkóznia, s biztosítja riói helyét.

A nőknél Gulyás István szövetségi kapitány már korábban jelezte, hogy 53 kilóban lesz csere, előbb az U23-as Eb-n harmadik Dénes Mercédesz, aztán a felnőtt Eb-n 55 kilóban bronzérmes Galambos Ramóna kap lehetőséget. A kapitány optimistán várja a versenyeket, s nem csupán az elmúlt hetek kontinensviadalain aratott sikerek okán, hanem azért is, mert a felkészülési időszakban versenyzői - közülük legtöbbször Sastin Marianna (63 kg) - több olyan birkózót is legyőztek, akik már szereztek kvótát. A tréner egy kvótát mindenképpen vár, de szerinte jó esély van arra, hogy három riói helyet gyűjtsenek be a sportolók.

Szabadfogásban Ritter Árpád szakágvezetőnek kisebb a mozgástere, mint kötöttfogású kollégájának, ám 74 kilogrammban ő is változtatni fog az első két versenyt illetően. Ebben a súlycsoportban Gulyás Zsombor és Nagy Mihály váltja majd egymást. A versenyzőként kétszeres Eb-győztes edző szerint maximálisan két kvóta megszerzésére van esély, s bízik benne, hogy már Nagybecskereken sikerül valakinek kijutnia Rióba.

A kvalifikációs sorozat harmadik, isztambuli állomásán induló csapatok összetételéről az ulánbátori verseny után döntenek.

Bacsa Péter ügyvezető alelnök a sajtótájékoztatón jelezte, a célok nem változtak, továbbra is még 4-5, esetleg 6 újabb kvótát vár a szövetség a kötöttfogású Lőrincz Viktor (85 kg) eddigi egyetlen kvótája mellé.

Az alelnök a keddi eseményen Puskás Tivadar szombathelyi polgármesterrel közösen aláírta a 2017-es U23-as Eb rendezéséről a két fél közötti megállapodást. Egyúttal bejelentette, hogy az idén decemberben Budapesten sorra kerülő, 100 ezer dollár (27,5 millió forint) összdíjazású kötöttfogású klubvilágkupával egybekötve megrendezik a nem olimpiai súlycsoportok egyéni világbajnokságát is.

"Ennek a hat kategóriának idén már nem lett volna több jelentős versenye, ezért vetettük fel a vb ötletét a nemzetközi szövetségnek, mely rábólintott erre" - mondta Bacsa Péter.

Az olimpiai kvalifikációs versenyeken induló magyar csapat: Nagybecskerek (április 15-17):
nők:
53 kg: Dénes Mercédesz
58 kg: Barka Emese
63 kg: Sastin Marianna
69 kg: Vilson Vanessa
75 kg: Németh Zsanett
szabadfogás:
57 kg: Molnár József
65 kg: Lukács Norbert
74 kg: Gulyás Zsombor
86 kg: Veréb István
97 kg: Szmik Attila
125 kg: Ligeti Dániel
kötöttfogás:
59 kg: Knipli Csongor
66 kg: Lőrincz Tamás
75 kg: Szabó László
98 kg: Varga Ádám
130 kg: Lám Bálint
Ulánbátor (április 22-24):
nők:
53 kg: Galambos Ramóna
58 kg: Barka Emese
63 kg: Sastin Marianna
75 kg: Németh Zsanett
szabadfogás:
74 kg: Nagy Mihály
86 kg: Veréb István
97 kg: Szmik Attila
125 kg: Ligeti Dániel
kötöttfogás:
59 kg: Módos Péter
66 kg: Lőrincz Tamás
75 kg: Bácsi Péter
98 kg: Kiss Balázs
130 kg: Lám Bálint

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.