Rio 2016

Sidi Péter reméli, Rióban fordul a szerencséje

Ötödik olimpiájára készül Sidi Péter, az elmúlt másfél évtized legeredményesebb magyar puskása, aki továbbra sincs kibékülve a londoni játékok után bevezetett új szabályokkal, mégis lehet, hogy éppen ezek hoznak majd neki szerencsét Rióban.

2016.03.09 08:25MTI

"Azzal, hogy az alapversenyek eredményeit a finálékban törlik, nem lehet egyetérteni, én egyetlen olyan szakemberrel, vagy lövővel sem beszéltem még, akinek ez tetszene, de ez van, muszáj volt hozzászokni" - mondta az MTI-nek a világ- és hétszeres Európa-bajnok komáromi lövő, aki szerint a változtatásokkal a legnagyobb probléma, hogy kiszámíthatatlanná tették a versenyeket. - "Sportágromboló ez a rendszer, melyben tulajdonképpen mindig más nyer, így pedig eltűnnek a legendák a sportlövészetből."

A 37 éves puskás arra is felhívta a figyelmet, hogy a legritkább esetben nyeri az a versenyt, aki az alapban kimagaslóan lőtt, mert egy-egy kiugró 60 - vagy összetett esetén 120 - lövéses eredmény rengeteget kivesz fejben a lövőkből, ráadásul igazából értelme sincs, hiszen a fináléban teljesen mindegy, milyen produkcióval jut oda a sportoló.

"Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint ha a maratonfutókat 42 kilométer után megállítanák, s az aranyéremről az utolsó közel 200 méteren rendezett sprint döntene" - érzékeltette a nehézségeket Sidi, aki szerint a legjobb az, ha közepes eredménnyel, kevesebb energia ráfordításával a negyedik-ötödik helyen jut valaki a fináléba, de persze erre nem lehet játszani.

Minden ellenérzésével együtt az elmúlt évek során azért hozzászokott az új szabályokhoz, s úgy érzi, egyre jobban tud teljesíteni a mostani körülmények között is, amit bizonyít, hogy a háromból két szakágban, légpuskában és az 50 méteres összetett számban is az első 10-ben található a ranglistán. A tavalyi első, csangvoni világkupán 10 méteren aranyéremmel szerezte meg a riói kvótát, de az idei első vk-n, Bangkokban is finálés volt - méghozzá nagyszerű alaperedménnyel, mely a régi rendszerben 600 körrel abszolút világcsúcs lett volna -, és negyedik lett légpuskában.

Sidi Péter számára ugyanakkor jelenleg nem fontosak a nemzetközi versenyeken elért eredmények, egyetlen célja, hogy Rióban jól szerepeljen, és ötödik olimpiáján végre dobogóra állhasson.

"A felkészülés során az a legfontosabb, hogy megtaláljam a tökéletes beállításokat, és minél jobban felkészüljek azokon a játékokra" - hangsúlyozta Sidi, hozzátéve, hogy idén hozzájutott a legmodernebb kisöbű szabadpuskához, amely elengedhetetlen a dobogós szerepléshez, ugyanakkor idő kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja a fegyvert. - "A mi sportágunkban milliméterek döntenek, ezért szükség van a legjobb fegyverre. A helyzet most azért nehéz egy kicsit, mert általában fél-egy év kell ahhoz, hogy tökéletesen megszokja és beállítsa valaki az új puskát, nekem viszont ennyi időm nincsen. Ezért most a szokásosnál is fontosabb számomra, hogy ott legyek mind a négy világkupa-versenyen."

A vk-k Sidinek egy-egy edzőtáborral érnek fel, mint mondta, a két 50 méteres számban, a 3x40-es összetettben és fekvőben ugyanis - a hivatalos edzéseken kívül - kétszer-kétszer lövik le (selejtező, alapverseny) a 120, illetve a 60 lövést versenykörülmények között, márpedig ezeknél jobb gyakorlásra nincsen mód.

Az olimpiai felkészülése azonban nem csak versenyekből áll, a tavasz folyamán ellátogat majd Colorado Springsbe, az amerikaiak edzőközpontjába, ahol állítása szerint tökéletes körülmények várják, s ami számára hasonlóan fontos, ott a különösen 50 méteren nagyon erős hazai lövőkkel edzhet együtt.

Sidi Péter azt is hangsúlyozta, hogy a sportág kiemelt állami támogatása a korábbiaknál összehasonlíthatatlanul jobb körülményeket teremtett a sportlövészetben, s személy szerint neki is sokkal könnyebb a dolga mint korábban volt.

"Példaként csak annyit mondanék, hogy 2009-ben az év lövője voltam a nemzetközi szövetségnél, de abban az esztendőben az utazások és a felkészülés költségeinek 90 százalékát mégis nekem és klubomnak kellett előteremteni, a magyar szövetség csak körülbelül 10 százalékot állt, míg mostanra ez az arány pont a fordítottja" - jegyezte meg.

Sidi Péter négy olimpián vett eddig részt, s legjobbjaként 2008-ban légpuskában, míg négy éve összetettben végzett a hatodik helyen.

"Nüanszokon múlt korábban az érem, tényleg csak apróságok hiányoztak eddig, Rióban viszont nagyon remélem, hogy meglesz az a kis szerencsém, ami eddig nem volt meg. Vicces talán, hogy ezt mondom, de Brazíliában lehet, hogy azt a pici szerencsét majd éppen a szabályváltoztatások hozzák meg nekem, s a döntőben, bármennyire is nem szeretem a mostani szabályt, nekem jön ki legjobban a lépés" - mondta a Magyarországon az év sportlövőjének tízszer megválasztott sportlövő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.