Rio 2016

Vancouveri világkupaarannyal olimpiai résztvevő a férfi párbajtőrcsapat

A magyar férfi párbajtőrcsapat megnyerte a vancouveri világkupaversenyt, ezzel kiharcolta a riói olimpiai részvételt.

2016.02.15 07:01MTI

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter kvartett a legjobb 16 között a cseheket győzte le 30-22-re, majd a negyeddöntőben a világelső franciákon jutott túl egyetlen tussal, hosszabbításban 39-38-ra. Az elődöntőben az észteket verte hasonlóan kiélezett küzdelemben, ugyancsak ráadásban esett tussal 15-14-re, az aranyéremért és ezzel együtt a riói kvótáért pedig a kazahokat 42-36-ra.

A magyarok olimpiai részvételéhez az is kellett, hogy az egyiptomiak a világranglistán ne kerüljenek be az első 16 közé, mert ezzel Afrika helye felszabadult, illetve, hogy a dél-koreaiak a rangsorban maradjanak a legjobb négyen kívül. Mindkét feltétel hamar megvalósult, mert az egyiptomiak a 32-es tábla első körében 26-25-re kikaptak a japánoktól, a dél-koreaiak pedig a nyolcaddöntőben 43-32-re az észtektől. Utóbbiak később az olaszokat is legyőzték, ezzel - a hazai szövetség (MVSZ) honlapjának beszámolója alapján - veszélyessé váltak a magyarokra, akárcsak a kazahok, akik szintén bejutottak a legjobb négy közé. Végül a magyar csapat mindkét riválisát felülmúlta, amivel kiharcolta az olimpiai részvétel jogát. A riói induláshoz még arra is szükség volt, hogy a németek és a csehek a magyarok mögött maradjanak a rangsorban, s előbbiek a negyeddöntőben, utóbbiak pedig egy körrel hamarabb fejezték be menetelésüket.

"Szörnyű volt. Én még ilyet nem éltem át, pedig nem ma kezdtem" - összegzett a magyar szövetség honlapjának a tavaly egyéniben világbajnok, 41 éves Imre Géza. - "Egész nap csak azt éreztük: ez megvan, de még nem elég. Nyitottunk a csehekkel, egy majdnem ki-ki meccsel. Aztán a negyeddöntőben megvertük azokat a világelső franciákat, akiket évek óta nem sikerült, de kiderült, hogy ez még nem elég. Aztán győztünk egy tussal az elődöntőben az észtek ellen, és kiderült, hogy még ez sem elég. Vége lett a napnak, és lassan felfogjuk, hogy már nem jön több ellenfél, olimpiai szereplést érő aranyat nyertünk! Rédli Bandi pedig fantasztikus volt!" - utalt arra, hogy befejező emberként a 2014-ben Európa-bajnok Rédli minden alkalommal nagyon koncentráltan vívott az utolsó asszóban, több alkalommal ráadástussal juttatta tovább a csapatot.

"Ez a magyar férfi párbajtőr-válogatott igazán megérdemli, hogy ott legyen az olimpián!" - szögezte le Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány. - "Akadtak az elmúlt évben hullámvölgyek, miközben egyéniben mindent vittünk, a csapatban néha nem sikerült, de a mai napon ismét igazolták a fiúk, hogy mekkora klasszisok."

A kapitány egyénileg senkit nem akart kiemelni, mert - mint mondta - a kvóta kiharcolása "csakis csapatban sikerülhetett, mindenki hozzátette a magáét".

"Szakmailag ugyanakkor nyilvánvalóan a franciák elleni siker a legértékesebb. A magunk részéről úgy érzem, szintén tudtunk hozzátenni valamit a sikerhez. Sikerült a csapaton belüli szerkezeti átalakítás, Rédli András remek befejező embernek bizonyult. Bevált az is, hogy egyéniben nem indult, fizikálisan és idegileg teljesen kész volt arra a feladatra, amit végre is hajtott. Az szintén bejött, hogy már hétfőn elindult a csapat Budapestről, a jelek szerint tökéletesen sikerült az akklimatizáció, ami a kilencórás időeltolódásnál korántsem mindegy."

"Ez a nap felért számomra egy teljes olimpiai ciklussal..." - idézte az MVSZ honlapja Csampa Zsolt elnököt. - "Ezek a fiúk ismét bebizonyították, mekkora sportemberek, négy olyan mérkőzést nyertek meg egymás után, melyek közül bármelyiknek az elvesztése egyet jelentett volna az olimpiai álmok szertefoszlásával" - tette hozzá.

A csapatkvóta azt is jelenti, hogy a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében maximális létszámmal - három fővel - lehetnek majd ott Rióban a magyarok.

A női párbajtőrözők Buenos Airesben versenyeztek, ahol a Budai Dorina, Kun Anna, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású csapat kilencedik lett. Ebben a szakágban a magyar válogatott nem indulhat a nyári játékokon, Szász azonban egyéniben kvótát érő helyen áll. Részvétele a március közepi, budapesti WestEnd Grand Prix-n dől majd el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.