Rio 2016

A vitorlázó Berecz Zsombor célja a pontszerzés

Valenciában, egy nemzetközi csapattal készül az ötkarikás játékokra Berecz Zsombor, akinek célja Rióban a pontszerzés. A Laserről Finndingire váltott vitorlázónak immár nem koplalnia, hanem híznia kell versenysúlyához.

2016.02.02 00:30MTI
Facebook Berecz Zsombor

"Valenciában van a bázisunk, itt tartjuk az edzések hatvan százalékát, innen is utazunk a versenyekre" - nyilatkozott a spanyol városból a 29 éves vitorlázó az MTI-nek.

Az olimpiáig három nagy versenyen indul a magyar finndingis: március elején az Európa-bajnokságon Barcelonában, aztán rá három hétre a Princess Sofia Trophy elnevezésű rangos nemzetközi viadalon Mallorcán, majd májusban a világbajnokságon az olaszországi Gaetában.

"Utána konténerbe rakjuk a hajót, amely két-három hét alatt érkezik meg Rióba. Másfél hónappal a rajt előtt még lesz ott egy edzőtábor, majd hazajövünk pihenni, s tíz nappal a vitorlásversenyek előtt utazunk ki újra" - mondta Berecz Zsombor, aki a magyarok közül másodikként szerzett kvótát, a 2014-es vb-n elért 15. helyével.

Hozzátette: reméli, hogy a vb-n már új hajóval, új árbóccal és vitorlázattal állhat rajthoz, addig a felszerelés tesztelése zajlik. Kiemelte, nagy segítséget kap klubjától, a szövetségtől és a gyártótól is.

"Ha nagyon jól összeáll minden, akkor a vb-n biztosan nem fogok jól menni" - fogalmazott. Ennek magyarázata, hogy nem kívánja felfedni a lapjait, azaz nem akarja megmutatni a vetélytársaknak, mire képes az új vitorlással.

Berecz a 2008-as pekingi (30. hely) és a 2012-es londoni olimpián (21.) Laserben indult, ezután váltott a nagyobb fizikai igénybevételt kívánó Finndingire.

"Ez a hajóosztály jobban fekszik nekem, Laserben gyakorlatilag állandóan koplalnom kellett, hogy ne legyek több 82-83 kilónál, így elfogyott a tartalékom a versenyek végére. Most pedig az egyetlen dolgom, hogy egyek, s megtartsam a 96-98 kilómat. Most 96 kiló vagyok, Rióban, ahol középszeles futamok várhatóak, ez elég lehet" - magyarázta.

A helyszínnel már megismerkedett egy edzőtábor és az előolimpia során, de - mint mondta - még alaposabb feltérképezésre van szükség.

"Az edzőmnek még jobban meg kell ismernie a körülményeket, például az áramlást, mert az áramlásváltások az öbölben jobban befolyásolhatják a verseny, mint a szél" - hangsúlyozta Berecz Zsombor.

A vitorlásversenyek helyszínéről azt mondta, igazak a víz szennyezettségéről szóló hírek:

"Eléggé zűrös a helyzet, magam is láttam vitorlázás közben döglött állatot a vízben. De azért nem akkora a probléma, én nem tartok tőle."

Berecz Zsombor határozottan kijelentette, a pontszerzés, azaz az 1-6. hely a célja Rióban:

"Két olimpián már voltam, jó lenne valami eredményt is felmutatni..."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.