Olimpia

Rio 2016 - Négy ország rendezi a kosaras selejtezőtornákat

A férfiaknál Olaszország, Szerbia és a Fülöp-szigetek, míg a nőknél Franciaország ad otthont a riói olimpia kosaras selejtezőtornáinak.

2016.01.20 19:05MTI

A nemzetközi szövetség (FIBA) szerdai tájékoztatása szerint július 4-től 10-ig Torinóban, Belgrádban és Manilában csatározik Angola, Kanada, Csehország, Franciaország, Görögország, Irán, Olaszország, Japán, Mexikó, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, Puerto Rico, Szenegál, Szerbia, Tunézia, Lettország, Horvátország és Törökország együttese. A három hatosból a csoportgyőztesek jutnak ki az ötkarikás játékokra.

A férfi és női olimpiai kvalifikációs tornákra a kontinensbajnokságokon a kvótáról épphogy lemaradó országokat hívják meg. A férfiaknál Afrikából, Amerikából és Ázsiából három, Óceániából egy, Európából pedig nyolc válogatott vehet részt, míg a nőknél Afrikából kettő (Kamerun, Nigéria), Amerikából három (Kuba, Argentína, Venezuela), Ázsiából kettő (Kína, Koreai Köztársaság), Óceániából egy (Új-Zéland), Európából négy (Franciaország, Spanyolország, Fehéroroszország, Törökország) együttes selejtez Nantes-ban június 13. és 19. között. Utóbbi tornáról öten jutnak tovább az olimpiára.

A tornák sorsolását jövő kedden tartják a svájci Miesben található FIBA-központban.

A férfi mezőnyben már ötkarikás résztvevő az Egyesült Államok (világbajnok), Brazília (rendező), Spanyolország és Litvánia (az Európa-bajnokság első két helyezettje), Nigéria (Afrika-bajnok), Kína (Ázsia-bajnok), Venezuela és Argentína (az Amerika-bajnokság első két helyezettje), továbbá Ausztrália (Óceánia-bajnok). A nőknél korábban megszerezte a kvótát az Egyesült Államok (világbajnok), Brazília (rendező), Szerbia (Európa-bajnok), Kanada (Amerika-bajnok), Japán (Ázsia-bajnok), Szenegál (Afrika-bajnok) és Ausztrália (Óceánia-bajnok).

Az olimpiai kosárlabdatornán 12-12 csapat vesz részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.