MPB

Nyílt levél a "hiteles és tisztességes paralimpiai mozgalomért"

Sportolók és sportszakemberek foglalták össze hétfői nyílt levelükben azt a hat pontot, amelyeknek megvalósításával szerintük garantálható a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) "hiteles és tisztességes" működése.

2015.06.15 16:12MTI

A többek között Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Zachár Attila, az MPB korábban megszüntetett erőemelő szakbizottságának vezetője, Keserű József cselgáncsedző és Kanyó Zsolt paraatléta által aláírt, s az MTI-hez eljuttatott levélben az áll, hogy "az elmúlt időszak eseményei jól tükrözik, hogy sem az elnök, sem az alelnök nem tudja megfelelő módon képviselni a parasportolók érdekét".

Az aláírók szerint mivel az elnökségi tagok még mindig nem mondtak le tisztségeikről, ez azt jelenti, hogy elismerték a felelősségüket a pénzügyi botrányba keveredett szervezet működésével kapcsolatban eddig feltárt visszaélésekben.

A levélben az áll, hogy teljes tisztújításra van szükség az MPB vezetésében, az új elnök és elnökség legfőbb célja pedig csak a sportolók felkészülésének és részvételének biztosítása lehet a jövő évi riói paralimpián. Az aláírók, akik "akár az újonnan alakuló elnökségben és felügyelő bizottságban is tisztséget vállalnak", hat pontban foglalták össze, hogy mely intézkedések megvalósításával kívánják garantálni mindezt.

Az első pontban az "azonnali nyugalom és stabilitás visszaállítása és a korrekt működés megkezdése", valamint a sportolók és edzők számára a paralimpiára való tisztességes felkészülésre vonatkozó garancia nyújtása szerepel. Az aláírók beszüntetnének "mindennemű törvénysértő tevékenységet", így megtiltanák az állami és a szponzori támogatások magáncélú felhasználását, illetve a szponzoráció utáni jutalék kifizetését. A harmadik pont szerint az összes elnökségi határozatot és az MPB-vel kapcsolatos minden fontos ügyet a szervezet honlapján közzétennének. A levél szerint az elnökségi tagoknak függetlennek és személyesen elhivatottnak kell lenniük, munkájukat díjazás nélkül, társadalmi megbízatásban kell vállalniuk.

Az aláírók szerint az új elnökség kiemelt feladata lesz a szponzorok bizalmának visszaállítása és új támogatók bevonása, mindemellett biztosítani kell a szervezet függetlenségét és politikamentességét.

A levelet még Koller Sándor, Lombosi Melinda, Kazány Tibor, valamint Benácsi Szandra írta alá.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt elnök 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, a többi között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban. A politikai pártok közül az MSZP és a Jobbik is többször lemondásra szólította fel Gömörit és Deutsch Tamás alelnököt, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pedig arra utalt nyilatkozatában, hogy Gömöri Zsoltnak le kellene mondania.

Az MPB pénteken tartja rendkívüli közgyűlését, amelyen sor kerül az elnökséget érintő bizalmi szavazásra is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.