MPB

A MOB sportolói bizottsága kiáll a paralimpikonok mellett

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportolói bizottsága aggodalmát fejezte ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetése körül kialakult "válságos és méltatlan helyzet miatt", egyben arra kérte az MPB vezetését, hogy döntései során elsősorban a sportolóik érdekeit vegye figyelembe.

2015.05.29 19:30MTI

"A bizottság, egyetértésben Borkai Zsolt MOB-elnök május 28-ai közleményében megfogalmazottakkal, egyhangúlag kiáll a paralimpiai sportolók védelmében" - áll a MOB honlapján pénteken megjelent nyilatkozatban.

A Szabó Tünde által vezetett testület - melynek tagja többek között Pásztori Dóra, Gyurta Dániel, Igaly Diána, Martinek János, Molnár Tamás, Storcz Botond és Vörös Zsuzsa - arra hívta fel a paralimpiai bizottság figyelmét, hogy fokozottan tartsa be az MPB és a MOB fogyatékosok sportjáért felelős szakmai tagozata által meghatározott ügyrendi alapelveket: "az esélyegyenlőség és az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítását a fogyatékos emberek számára a sport által, a felelős irányítás követelményét, az egységes ügyintézés elvét, a pontos elszámolás elvét, a hiteles adatszolgáltatás elvét, a gazdaságos működési rend elvét, a sportszakmai fejlődés irányelvét, az átláthatóság és jogkövető gazdálkodás biztosítását, a személyiségi jogok és az adatvédelem tiszteletben tartását". Emellett azt kéri az MPB-től, hogy sportolóira tekintettel fokozottan ügyeljen a jogi és etikai normák betartására, valamint teljes körűen igyekezzen biztosítani a sportolók szakmai, pénzügyi és erkölcsi támogatását.

A paralimpiai bizottság vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást - melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Azt mondta: annak ellenére döntött így, hogy szerinte jogszerűen vette fel a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az MPB elnöke kedden cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, és közölte: a "hecckampánnyal" kapcsolatos dokumentumokat elküldik a MOB elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, egyúttal jelezte, hogy a jogszabálysértések gyanúja miatt a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az MPB felügyelőbizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságra került ügyekkel kapcsolatban, majd csütörtökön bejelentette lemondását. A jochapress.hu pénteki értesülése szerint ugyanakkor a felügyelőbizottság összegzésében további megállapítást is tett: szerinte a közgyűlés, illetve az elnökség felelősségre vonást kezdeményezhet az elnök ellen, számon kérheti Gömörit azért, mert az MPB illetékes dolgozója nem kötötte meg egy ellopott gépkocsi cascóját, ezzel 3 milliós kárt okozott a paralimpiai bizottságnak. Az fb az ügyvezető szerv mulasztásának tartja, hogy az elnökség nem hozott összegszerű, illetve konkrét határozatot a Gömörinek nyújtott támogatással kapcsolatban, valamint azt is, hogy annak kifizetése nem a jogszabályban előírt módon történt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy szerinte jobb lenne, ha Gömöri Zsolt távozna az MPB éléről, mert amit a bizottsági elnök tesz, az többet árt a paralimpia ügyének, mint használ.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke pedig szintén csütörtökön közleményben jelezte: meglátása szerint Gömöri "már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni" a szervezetet és a sportolókat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.