A kínai fővárossal szemben

Téli olimpia 2022 - Szabó Bence Almatira szavazna

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára Almatira adná a szavazatát Pekinggel szemben, ha arról kellene döntenie, hogy a kazah metropolis vagy a kínai főváros rendezze meg a 2022-es téli olimpiát.

2014.11.13 12:05MTI

Szabó Bence az MTI tudósítójának erről Almatiban nyilatkozott, ahol a súlyemelők olimpiai kvalifikációs világbajnoksága zajlik. A többi pályázó visszalépése után csak Almati és Peking maradt versenyben a nyolc év múlva esedékes téli játékok rendezéséért folyó vetélkedésben. A Kazah Olimpiai Bizottság vezetői megmutatták az esetleges színhelyeket - mondta a MOB-főtitkár, aki csodálatosnak nevezte a látottakat.

"Például elvittek olyan síugró komplexumba, ahol öt sánc van egymás mellett, a világon egyedülálló módon. A táj, a környezet, a hegyek lenyűgözőek, az egész infrastruktúra fejlődik, sok minden épül, nagyon sok pénz van az olimpiára" - nyilatkozott a sportvezető, aki szerint nagyon jó házigazdája lenne Almati a téli olimpiának.

Peking nemrégiben rendezett nyári játékokat, és ott nagyobb távolságokat kellene megtenni a versenyszínhelyek között - mondta Szabó Bence, hozzátéve: ő biztosan Almatira szavazna, mert a kazahok megérdemelnék, hogy győzzenek.

A MOB főtitkára - mint mondta - Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökének meghívására érkezett, a szervezet vendégeként van jelen a világbajnokságon, ahol kiváló versenyeket láthat, a kulisszák mögé is betekinthetett.

Emellett "természetesen a magyar versenyzőkkel, edzőkkel, vezetőkkel is váltottam szót" - tette hozzá Szabó Bence, aki szerint az ilyen alkalmak is kiválóak arra, hogy eszmecserét folytassanak a sportág jövőjéről. "A MOB Borkai Zsolt elnök és az én vezetésem alatt úgy gondolja, hogy még közelebb kell kerülni a sportágakhoz, testközelből megértve az ő problémáikat, s ahol lehet, segíteni" - jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy a MOB milyen módon támogatja a magyar súlyemelést, amely nem került be a tizenhat hazai kiemelt sportág közé, Szabó Bence így válaszolt: "A magyar szövetség két éve nagyon jó utánpótlásprogramot tett le, ezt támogattuk és azóta is figyelemmel kísérjük az MSSZ munkáját - válaszolt a főtitkár. - Ugyanakkor jó lenne, ha kicsivel nagyobb rend és béke lenne a sportágban, a szövetségen belül, amellyel amúgy a MOB együttműködése jó."

Ami pedig az anyagiakat illeti, Szabó Bence elmondta, hogy a magyar súlyemelés az alaptámogatáson felül nagyon jelentős pluszforráshoz is jut: 40 millió forintot biztosít a MOB a szövetségnek még idén az úgynevezett felzárkóztatási alapból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.