Büszkék lehetünk

Ifjúsági olimpia: huszonhárom plusz öt éremmel zártak a magyarok

Hat arany-, hat ezüst- és 11 bronz-, illetve az éremtáblázatba nem számító vegyes csapatokkal további egy arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok a nankingi ifjúsági olimpián.

2014.08.27 11:16MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A második nyári ifjúsági ötkarikás játékok versenyei szerdán zárulnak, ám a magyarok már befejezték szereplésüket, mellyel túlszárnyalták a négy évvel ezelőtti küldöttség teljesítményét: 6 arany- (plusz 1), 4 ezüst- és 5 bronzérem (plusz 1).

A hat magyar nankingi sikerből négy az úszóversenyeken született, s ezekből kettőt Szilágyi Liliána aratott, miután 100 és 200 méter pillangón is győzött. Ugyancsak a dobogó tetejére állhatott fel Grátz Benjámin 200 méter vegyesen, valamint Kenderesi Tamás 200 méter pillangón - ebben a számban Grátz lett a második.

A férfi párbajtőrözők egyéni versenyét Esztergályos Patrik nyerte meg, s cselgáncsban is született magyar aranyérem a 63 kilogrammos Gercsák Szabina révén. A magyar kajakosok, Homonnai Luca és Mozgi Milán egyaránt másodikak lettek, és szintén ezüstérmet szerzett öttusában Regős Gergely, korláton a tornász Kardos Botond és a kalapácsvető Halász Bence.

A 11 bronzérmen tíz magyar "osztozott", az úszó Sztankovics Anna ugyanis 50 és 200 méter mellen is harmadikként csapott a célba. Fiú 200 méter vegyesen Szabó Norbert nyert bronzot, a legtöbbször viszont az atlétikastadionban állt fel magyar a dobogó legalsó fokára: Bácskay Zsófia (kalapácsvetés), Bajnok Eszter (hármasugrás), Tóth Lili Anna (2000 méter akadály) és Schmölcz Márk Xavér (gerelyhajítás) is a harmadik helyen végzett.

Mellettük Záhonyi Petra női kard egyéniben, Péni István légpuska egyéniben, Vadnai Jonatán vitorlázásban és az ökölvívó Könnyű Richárd 60 kilogrammban nyert bronzérmet. Az éremtáblán a vegyescsapatokban elért eredményeket nem veszik figyelembe, ám érmet kaptak a versenyzők: így Péni István légpuskában aranyat, a triatlonos Lehmann Bence, a párbajtőröző Esztergályos Patrik és az öttusázó Zs. Tóth Anna ezüstöt, míg a teniszező Stollár Fanny vegyespárosban elért harmadik helye után bronzot vehetett át.

A csütörtöki záróünnepséggel végződő II. ifjúsági olimpián Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviselte.

A kínai játékokon több mint kétszáz országból csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző mérte össze erejét 28 sportágban. A magyar küldöttség pénteken este érkezik haza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.