Hajrá Magyarok!

Elbúcsúztatták a nankingi ifjúsági olimpia leendő hőseit

Családtagok, barátok és sporttársak búcsúztatták vasárnap délben a Syma Csarnok előtt a szombaton kezdődő nankingi II. nyári ifjúsági olimpiára utazó magyar sportolókat és edzőiket.

2014.08.10 15:40MTI
MTI/Máthé Zoltán

A 91 fős delegáció - benne 57 sportoló - túlnyomó része kelt most útra Kínába. Csak Nagy Zsigmond csapatvezető és Ali Csilla, a csapatiroda munkatársa - ők már szombaton elindultak, hogy előkészítsék a szálláshelyet -, illetve három teniszező, Biró André, Bondár Anna és Stollár Fanny, valamint edzőjük, Pelva Gábor hiányzott a gyülekezőről.

Utóbbiak vasárnap reggel London érintésével indultak Kínába, mert az ifjúsági olimpia után az amerikai nyílt nemzetközi bajnokságra utaznak, és így kaptak kedvezményes jegyet.

A magyar csapat tagjait autóbuszokkal Ferihegyre vitték, onnan Frankfurtba repülnek, majd átszállást követően helyi idő szerint hétfő délelőtt 10 órakor érkeznek meg Nankingba.

Tóth József, a Magyar Olimpiai Bizottság utánpótlásosztályának vezetője, a nankingi csapatiroda munkatársa szerint az összes résztvevő közül Magyarország delegációja érkezik meg először az ifjúsági olimpia helyszínére, így lesz elég idő az akklimatizációra.

"Egyértelmű célkitűzés, hogy a versenyzők tiszta eszközökkel, jó szellemben sportoljanak, és egyéni legjobbjuk közelében teljesítsenek. Az a legfontosabb, hogy a magyar sport hagyományaihoz méltóan szerepeljünk és hogy büszkén jöhessünk haza. Nagyon erős a csapatunk, mert aki a nehéz kvalifikáció után idáig eljutott, annak már tudnia kell valamit" - mondta általános elvárásokról, majd a sportági esélyekre is kitért.

"Erős az atlétikai csapatunk, a dobóktól hagyományosan érmeket várunk, de vannak ugróink és futóink is, akik jól teljesíthetnek. Nagyon erős a két vitorlázó fiatalunk, ők néhány hete második világbajnoki címüket szerezték meg. Igaz, most egy speciális hajóosztályban indulnak, de tavaly ott is mindketten világbajnokok voltak - mondta Tóth József.

- Hagyományosan erősek az úszóink, tőlük érmeket várhatunk, és a sportlövő Péni István is korosztálya legjobbjai között van. A vívóktól mindig jó szereplésre számítunk, remélem, ők is hoznak néhány dobogós helyezést. Ökölvívásban az esélyeinket növeli, hogy szűk lesz a mezőny, és persze kajak-kenuban is mindhárom versenyzőnk éremesélyes."

Ökölvívásban Komor László, Könnyű Richárd és Tóth Richárd képviseli Magyarországot. Kovács László szövetségi kapitány szerint versenyzői nagyon nehéz kvalifikációs tornán vannak túl, hiszen Nankingba súlycsoportonként csak a világ hat legjobb öklözője kapott meghívást, így van olyan versenyzője, akinek ehhez hat mérkőzést kellett megnyernie. Nehezíti a dolgukat, hogy az ökölvívóversenyek csak augusztus 23-án kezdődnek, utána viszont sűrű lesz a programjuk, s ezúttal még a harmadik helyért is meg kell mérkőzni. "Ha két érmünk lenne, már nagyon örülnék" - mondta Kovács László.

MTI/Máthé Zoltán

Halász Bence kalapács- és diszkoszvetésben is versenyez, ezúttal azonban a szabályok szerint csak az egyikben indulhat, és mivel kalapácsvetésben vezeti a korosztályos világranglistát, abban áll rajthoz.

"A felkészülésem jól sikerült, sérülések nem hátráltattak, ezért bizakodóan tekintek az ifjúsági olimpia elé, de nem szeretnék semmit sem elkiabálni" - mondta Halász Bence, aki valószínűleg a magyar csapat zászlóvivője is lesz a megnyitón.

A légpuskában induló sportlövő, Péni István a felnőtt világranglistán a 17. helyet foglalja el, korosztályában pedig csupán egy kínai versenyző előzi meg. Mint mondta, egyéni legjobbjai a világcsúcs felettiek, de ezeket junior világkupákon érte el, nem pedig felnőtt világversenyeken vagy világkupákon, ezért nem számítanak világcsúcsnak.

Kajak-kenuban a maximális négy kvótából hármat sikerült megszerezni, egyedül női kenuban nem lesz magyar induló. Hüttner Csaba utánpótlás szövetségi vezetőedző úgy látja, mind a leány kajakban induló Homonnai Lucának, mind a fiúknál rajthoz álló kajakos Mozgi Milánnak és kenus Koleszár Zoltánnak elég nagy esélye van arra, hogy az ifjúsági olimpián dobogóra állhasson.

Csapatsportágban a kosárlabdázók révén most először ifjúsági olimpiai részvevők a magyarok. Nankingban háromfős együttesek játszanak majd egymás ellen, egy palánkra.

"A szövetség jóvoltából olyan szépen felfejlődtünk ebben a szakágban, hogy Európa élmezőnyébe tartozunk, így a nemzetközi szövetségtől a fiúknál és a lányoknál is kvótát kaptunk" - mondta Mészáros Lajos szövetségi edző.

Csapataira először a két tízcsapatos csoport egyikében körmérkőzések várnak, majd a legjobb 16 együttes kieséses szisztémában folytatja a küzdelmeket. Az edző elégedett lenne, ha mindkét csapata bejutna az első hat közé. Úszásban Magyarország a maximális nyolc versenyzővel képviseltetheti magát Nankingban.

Turi György szövetségi edző úgy látja, versenyzői most pillangó-, vegyes és mellúszásban erősek, név szerint pedig a két pillangózót, az idén nagyot fejlődő Kenderesi Tamást, valamint az ifjúsági Európa-bajnok, felnőtt Eb-negyedik Szilágyi Liliánát emelte ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.