2009-ben még nem így tervezték

Nagyott nőttek a riói olimpia költségei

A 2009-ben tervezett 28,8 milliárd realnál harminc százalékkal többe, 36,7 milliárd realba (3648 milliárd forint) kerül majd a 2016-os riói olimpia.

2014.04.17 10:43MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A szervezők szerdai tájékoztatása szerint az infrastrukturális fejlesztésekre 24,1 milliárd realt költenek, ami 25 százalékkal magasabb az eredetileg becsültnél. Ebből az összegből összesen 27 városfejlesztési és tömegközlekedési beruházást valósítanak meg, köztük Rio új, negyedik metróvonalát is megépítik.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a központi költségvetés több tervezett beruházást nem tartalmaz, így a riói nemzetközi reptér fejlesztését sem. Eduardo Paes polgármester jelezte, a költségek az infláció és az időközben betervezett új projektek miatt nőttek meg jelentősen a 2009-es tervekhez képest.

Hozzátette, az infrastrukturális kiadások 57 százaléka országos, állami és helyi önkormányzati forrásokból származik, a többi pedig magánpénzekből. A szervezőbizottság operációs költségvetését hétmilliárd realra emelték meg.

A brazil rendezők szerdai bejelentésének egyik célja vélhetőleg az volt, hogy megnyugtassák a kétkedőket, ugyanis a múlt héten a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) éles kritikát fogalmazott meg az előkészületek csúszása miatt, s a szervezetben többen már vészforgatókönyv kidolgozását kérték.

Az aggodalmak nem véletlenek, mivel az építkezések több helyen még el sem kezdődtek. Az idei brazíliai labdarúgó-világbajnokság előkészületeinél tapasztalt problémák sem megnyugtatóak a nemzetközi szövetségek számára: a futball-vb szűk két hónap múlva kezdődik, ám három stadion még mindig nem készült el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.