Fenyegetés?

Szocsi, Olimpia, a fogkrém-bomba, az amerikai flotta és a higgadt oroszok

Az amerikai belbiztonsági minisztérium arra figyelmeztette a Szocsiba járatokat indító légitársaságokat, hogy terroristák fogkrémes tubusokban próbálhatnak meg robbanóanyag-összetevőket felcsempészni repülőgépekre.

2014.02.06 21:08MTI
Fotó: MTI, a magyar gyorskorcsolya-válogatott edzése

Az amerikai belbiztonsági tárca nem kívánta kommentálni a televízió értesülését, csak annyit közölt, hogy hazai és külföldi partnereivel rendszeresen megosztja a lényeges hírszerzési információkat. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes szerint a belbiztonságiaknak nincs tudomásuk az Egyesült Államok területére irányuló fenyegetésről - jelentette Pogár Demeter, az MTI tudósítója.

Az orosz kormány Szocsi olimpiát felügyelő tagja csütörtökön higgadtan reagált az ABC közlésére. "A fenyegetésekről és kockázatokról jelenleg rendelkezésünkre álló információk alapján azt mondhatjuk, hogy gondoskodni tudunk az olimpia biztonságáról" - hangsúlyozta Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes Szocsiban újságírók kérdésére válaszolva. Hozzátette, az orosz hatóságok minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy biztosíthassák a játékokon részt vevő sportolók és a nézők biztonságát.

Iszlamista szélsőségesek terrorfenyegetéseit és a decemberben Volgográdban elkövetett, 34 halálos áldozatot követelő két pokolgépes merényletet követően az orosz hatóságok január elején rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Szocsiban és térségében. Emellett bejelentették, hogy az oroszországi repterekről Szocsiba tartó járatok utasai néhány kivétellel semmilyen folyadékot vagy zselés anyagot nem vihetnek magukkal kézi poggyászukban.

Az orosz biztonsági műveletek középpontjában minden jel szerint a hazai (észak-kaukázusi) terrorcsoportok állnak. A CNN amerikai hírtelevízió ugyanakkor olyan amerikai tisztségviselőket idézett, akik szerint az al-Kaida terrorszervezethez köthető, más térségekből való csoportok kihasználhatják, hogy a figyelem az orosz szélsőségesekre összpontosul. A fogkrémes tubusokkal kapcsolatos aggodalmak pedig inkább az Európából és a szomszédos ázsiai országokból érkező légi járatokra vonatkoznak - állt a CNN jelentésében.

Keddi kongresszusi meghallgatásán Matthew Olsen, az amerikai Nemzeti Terrorelhárítási Központ vezetője kijelentette, hogy több konkrét fenyegetésről is tudnak a héten kezdődő szocsi olimpiával kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor, hogy az orosz társzervekkel közösen nyomon követik a "változó hitelességű" fenyegetéseket. Barack Obama elnök, akit szintén kedden tájékoztattak az olimpiai játékokkal kapcsolatos előkészületekről, utasította az amerikai szakszolgálatok vezetőit, hogy folytassanak szoros együttműködést Oroszországgal.

John Kerry amerikai külügyminiszter a CNN-nek szerdán adott interjújában kijelentette, hogy az amerikai kormányzat 140 képviselője "koordinált módon, egy fedél alatt dolgozik az oroszokkal". A diplomáciai tárca vezetője szerint ők a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a belbiztonsági minisztérium, a diplomáciai biztonsági szolgálat, a konzuli szolgálat, a nagykövetség és a Pentagon emberei. A Pentagon az amerikai 6. flotta zászlóshajóját, a Mount Whitneyt és a Ramage rakétarombolót a Fekete-tengerre vezényelte - lapértesülések szerint mintegy hatezer tengerészgyalogossal a fedélzetükön -, hogy szükség esetén részt vegyenek az amerikai állampolgárok mentésében - írta az MTI tudósítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.