Schwarzeneggertől kapott volna kedvet?

Alec Baldwin is politizálna: polgármesteri babérokra tör

Újabb filmsztár készül pályát váltani: Alec Baldwin bejelentette, hogy ringbe száll New York polgármesteri székéért. Az amerikai történelemben nem ő az első, aki ezt a lépést megteszi.

Jennifer Aniston és Alec Baldwin a 30 Rock című filmben! képgaléria

2011.06.09 09:29ma.hu

Egy politikus bukása kiváló lehetőség egy másik politikus felemelkedésére. De mi van akkor, ha az a másik ember még csak nem is politikus, hanem történetesen színész?

A történelemből jól tudjuk, hogy ez akár előnyt is jelenthet: a "nagyok" között legalább két példát lehet felhozni erre, Ronald Reagan egy átlagos westernhősből lett Amerika elnöke, aztán 8 évvel ezelőtt Arnold Schwarzenegger színészi pályája csúcsán döntött úgy, hogy inkább Kalifornia kormányzójaként bizonyítja képességeit.

Most pedig itt van Alec Baldwin, aki talán híres elődeitől kapott kedvet, még akkor is, ha ő nem tör olyan magas babérokra, "csak" New York polgármestereként szeretne tenni valamit a közjóért. Ehhez persze az is kellett, hogy az eddig első számú reménység, Anthony Weiner internetes szexbotrányba keveredjen, így esélye se legyen a következő választást nemhogy megnyerni, de azon elindulni se.

Fotó: NY Mag

Alec Baldwin viszont nem most álmodozik először a politikai pályáról: jó ideje markánsan fogalmazza meg amúgy liberális véleményét, valahányszor politikára terelődik a szó. A "Weinergate-botrányként" emlegetett ügy után pedig különösen úgy érzi, van esélye a bársonyszékre.

"Ez megváltoztatja a versenyt, az erőviszonyok eltolódtak" - mondta állítólag nemrégiben egy baráti beszélgetés alkalmával. Az 53 éves színészben támogatói is nagy lehetőséget látnak, nemcsak politikai nézetei miatt, de külön előny lehet az ismertsége.

Baldwin előnyére szolgálhat az is, hogy New York-i születésű (Massapequa, Long Island), és az is tény, hogy a Twitteren már megpendítette politikai terveit. Ugyanakkor a Daily Mailnek adott nyilatkozatában megjegyezte: hosszú út vár még rá addig, míg eljutunk 2013 novemberéig.

Sőt: már a 90-es évek végén is tett olyan kijelentéseket, amelyek arra utaltak, hogy politikusként képzeli el élete "második felvonását" - csak akkor még nem látta elérkezettnek az időt ennek megvalósítására. Több mint tíz évvel később, 2008-ban tért vissza ugyanerre a kérdésre, igaz, konkrét terveket még akkor sem szövögetett, de célzott rá, hogy 50 éves fejjel már akár a politikai pályával is kacérkodhat.

Az interjúban bevallotta, hogy nemrég egy New Yorkon kívüli városból is kapott ajánlatot, de jobban szeretne a metropoliszon belül tevékenykedni. "Úgy vélem, az emberek szeretnének hinni abban, hogy van valaki, aki igazán törődik a középosztállyal... ezért mindenképp állami posztot szeretnék betölteni" - mondta.

Alec Baldwin jelenleg egyedülálló, miután 9 évnyi házassága 2002-ben véget ért a szintén híres színésznővel, Kim Basingerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.