59 éves az aikido koronázatlan királya

Galéria - A ma születésnaposa: Steven Seagal

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ma az akcióhős Steven Seagalra esett.

Képekben Steven Seagal nagy pillanatai képgaléria

2011.04.10 10:29ma.hu

Az 59 éves amerikai akciófilm-színészről sokan tudják, hogy 7 danos aikido-mester is, nem véletlenül jelenik meg minden filmjében a harcművészet is, ám az már kevésbé köztudott, hogy emellett énekes-dalszerzőként is megállja a helyét. Amikor pedig nem a következő filmjének útját egyengeti producerként vagy épp forgatókönyvíróként, akkor aktivistaként védi a környezetet és az állatokat, továbbá sok más sztárszínészhez hasonlóan ő is lelkes támogatója a Dalai Lámának.

Steven Seagal az a típusú színész, aki előbb profi szintre vitt valamilyen tudást, jelen esetben több küzdősportot is (aikido – ezt 7 éves korában kezdte, karate, kendo), majd ennek birtokában kapott szerepeket az akciófilmekben. Legtermékenyebb időszaka a ’80-as évek végére és a ’90-es évekre tehető.

Sokáig Amerikában, Michigan államban élt családjával, ám a diploma megszerzése után Japánba ment ottani származású barátnőjével, későbbi feleségével és gyermekei anyjával.

Ő volt az első olyan külföldi ember, aki Osakában saját edzőtermet működtethetett, bár ebben valószínűleg része volt annak is, hogy felesége szülei szintén aikido-oktatók voltak. Egyes hírek szerint a költözés inkább annak szólt, hogy el akarta kerülni a vietnámi háborúba szóló kötelező besorozást, de ezt a színész mindig is cáfolta.

Fotó: IMDB (A galériához kattintson a képre!)


A ’80-as évek végén mégis visszatért Amerikába, ahol leforgatta a Nico című filmet, gyors egymásutánban következett az Ölve vagy halva, a Halálra jelölve és a Törvényre törve című filmek.

A kasszasikereket hozó alakítások újabb akciófilmek készítésére ösztönözték a sztárt, az Úszó erőd és a Száguldó erőd még mindig csak 4, illetve 7 évvel voltak az első moziszerepe után, de ezek végképp megszilárdították világhírnevét.

Az 1994-es Lángoló jég című moziban Seagal már rendezőként is részt vett a forgatásban, de a film minden szempontból bukásnak bizonyult, legfőképp azért, mert a főszereplő is stílust váltott: rendőr helyett ezoterikusabb karakterben tűnt fel és a közönség ezt kevésbé díjazta. Így hát Seagal visszatért korábbi akciószerepéhez, a Tisztítótűzben és a Tűzparancsban már újra sikert ért el, de a Tűz a mélyben című újabb környezetvédelmi film a Lángoló jéghez hasonlóan megintcsak megbukott.

Az utóbbi évek filmjei már kevésbé durrantak nagyot első sikereihez képest, de a színész folyamatosan a kamerák közelében van, és jogvédőként továbbra is rendszeresen beszédtémát ad az újságoknak.

Közben pedig kamerán kívül is rendőrtisztként tölti az idejét, járőrözik és az ifjonc rendőröket tanítja lövészetre és ökölharcra. A napi feszültséget zenével, gitározással vezeti le, két saját albuma is jelent már meg. Főképp pop-, világ- és blues-zenét játszik, és fellépett már a híres Stevie Wonderrel is.

Még több hír Steven Seagalról

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.