"Egy csodálatos elme" ünnepli 47. születésnapját

Galéria - A ma születésnaposa: Russell Crowe

A ma.hu minden nap kiválaszt egy hírességet, aki aznap ünnepli születésnapját, így lesz ő "A MA születésnaposa". A választás ezúttal az ezerarcú Russell Crowe-ra esett.

Pillanatképek Russell Crowe szerteágazó életművéből képgaléria

2011.04.07 09:39ma.hu

Új-Zélandon született, Ausztráliában nőtt fel, de egyes források szerint norvég és angolszász felmenői is voltak, talán ide vezethető vissza az a sokszínűség, ami színészként is megmutatkozik benne: Russell Crowe a vígjátékoktól a drámákon keresztül az akciófilmekig számos szerepben bizonyította tehetségét.

Az 1964. április 7-én született színész az első percektől közvetlen közelről láthatta a forgatások világát, mindkét szülője filmes díszlettervező volt, anyai nagyapja pedig operatőrként dolgozott. Nem csoda, ha már 6 éves kora előtt szerepet kapott az ausztrál Spyforce című tévésorozatban, még ha csak kicsi szerepet is.

A színészetet annyira megszerette, hogy 16 évesen álmai eléréséért otthagyta a gimnáziumot és minden energiáját a filmezésre fordította. Persze voltak kitérői is: a ’80-as évek alatt egy új-zélandi szórakozóhelyen rendszeresen zenészként lépett fel, sőt, sokáig úgy tűnt, itt fog befutni, de az élet mégis másképp hozta.

21 évesen a gyermekkora óta tartó oda-vissza utazgatás után Új-Zélandról ismét Ausztráliába költözött, hogy színházban játszhasson, de a filmezés terén ért el nagyobb eredményeket: 1986-1988-ig játszotta első nagyobb szerepét a Daniel Abineri rendezte Rocky Horror Showban, és egyéb sorozatokban is kapott epizódszerepeket.

Russell Crowe a Gladiátorban (Fotó: IMDB, további képek IDE kattintva!)


A kezdeti ausztrál sikerek meghozták az eredményt: 1995-ben már Denzel Washingtonnal játszott a Sid 6.7 – A tökéletes gyilkos című filmben és ugyanebben az évben tűnt fel egy filmben Sharon Stone-nal a Gyorsabb a halálnál című filmben.

További 6 év kellett a tökéletes sikerhez, de 2001-ben ez is megtalálta őt: Oscar-díj</strong>at kapott a Gladiátorban nyújtott alakításáért. A bennfentes és az Egy csodálatos elme című filmekben játszott szerepekért csupán a jelölést sikerült megszereznie az Oscarhoz, utóbbiban viszont kárpótolta őt, hogy legalább a Golden Globe az ő kezébe pottyant a díjátadón.

2001-ben egy másik jelentős esemény is történt az életében, ami nem kötődik szorosan a filmezéshez, de a hírnevéhez mindenképp: az FBI azzal kereste őt meg, hogy el akarja rabolni az Al-Kaida terrorszervezet. Szerencsére ez nem történt meg, de valójában Crowe sosem értette meg, hogy mi kelthette fel a hírhedt szervezet érdeklődését iránta, és mi zajlott a háttérben, miközben ő büszkén emelte magasba az Amerikai Filmakadémia aranyszobrát.

Az utóbbi néhány évben Crowe egyre kevesebb filmet készít, inkább a jótékonyságra koncentrál, jellemzően iskolákat és iskolásokat támogat. Ideje nagy részét Ausztráliában tölti, ahol családjával lehet és másik nagy „szerelmével”, a lovakkal foglalkozhat egy 320 hektáros tanyán.

Legutóbbi két filmje a tavaly megjelent Robin Hood és A következő három nap.

Még több hír a születésnapos Russell Crowe-ról

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.