Maxi lemezzel lepi meg magát a zenész

Videó! - A ma születésnaposa: Ákos

Új dupla maxit ad ki születésnapja alkalmából az ikonikussá vált zenész, aki ma ünnepli 43. évét. Zenei érdemei alapján a ma.hu őt választotta "A MA születésnaposa" címre.

2011.04.06 09:29ma.hu

"Ikonikus figura" - szokták mondani a ma 43 éves Ákosra, és el kel ismerni, a kifejezés rá sokkal inkább illik, mint a legtöbb hírességre, már csak a hasonló című korábbi nagylemeze kapcsán is.

A zenész több mint 30 éve töretlen sikerrel van jelen a magyar zenei piacon, ami nem utolsósorban a kivételes megújulóképességének is köszönhető, mindig nagyszerűen felismerte a zenei trendek változását és különleges érzékkel kapaszkodott fel az újabb és újabb hullámokra.

Kovács Ákos 1968. április 6-án látta meg a napvilágot, és olyan volt, mint bármelyik hozzá hasonló srác, szokványos álmokkal, már amennyire szokványos volt egy jogászcsaládban felnőni a 70-es években. A fiatal Ákos a nagy presztízsű Fazekas Gimnázium elvégzése után mégsem a családi hagyományt folytatta, álma az volt, hogy filmrendező lesz.

Mégis előbb egy „rendes szakmát” akart szerezni, ezért a „Közgázra” jelentkezett, amit 1992-ben külgazdaság szakon végzett el.

Fotó: akos.hu

A "rendes szakma" azonban addigra már rég hiú ábránddá vált, mert a kezdő egyetemista két társával, Menczel Gáborral és Hauber Zsolttal megalakította a Bonanza Banzai nevű együttest, amellyel az akkori Csillag születik tehetségkutatón egy csapásra országos ismertséget szereztek.

A banda - bár Ákos a mai napig cáfolja - külső megjelenésében és zeneileg is erősen hasonlított a kor egyik meghatározó együttesére, a Depeche Mode-ra.

Később túlléptek a szintipop stílusán, de a belső ellentéteken nem tudtak felülkerekedni, így 1993-ban Ákos kiadta első szólóalbumát, Karcolatok címmel. Akkor még párhuzamosan futott a karrierje a Bonanzával, de sejteni lehetett, hogy hamarosan végleg külön utakra lépnek.

A Karcolatokban Ákos minden korábbinál látványosabban, vagy inkább hallhatóbban villantotta meg versírói tehetségét, egészen új stílust mutatott be a gépzene után az akusztikus gitárral kísért dalaival.

Ákos szólóalbumai

1993 - Karcolatok
1993 - So Much Larger
1994 - Test
1994 - All is One (angol)
1995 - Indiántánc
1996 - Élő dalok (koncert)
1996 - Firedance
1997 - Beavatás
1997 - ÚjRaMIX
1998 - I. D. S
1998 - Ikon
1999 - Ismerj fel
1999 - Call My Name (angol)
2000 - Hűség
2001 - A hét parancsszó
2002 - Vertigo
2002 - Új törvény
2003 - Andante (koncert)
2004 - Az utolsó hangos dal
2005 - X+I + Andante Extra
2006 - Még közelebb
2008 - Kaland a régi királlyal
2009 - 40+
2010 - A KATONA IMÁJA

Közönsége nem fordult el tőle, viszont az új hangzásvilággal sok olyan rajongót szerzett, akiktől a Bonanza gépzenei világa még távol állt.

1994-ben végleg szakított zenekarával, dalait azóta szinte teljesen egyedül ő szerzi, nemcsak szövegíróként, de zeneszerzőként is ő határozza meg az új számok végső formáját. Saját lemezkiadót alapított, és az elmúlt csaknem 20 évben összesen 24 magyar és 6 angol lemezt adott ki, többségük elérte az aranylemez kategóriát, de van, amelyik a platinalemezig is eljutott.

Az énekes egy időben erőteljesen a politika felé fordult, és bár akkori dalainak szövegei erőteljesen kétértelműek, ő több interjúban is tagadta a politikai hatást. Az igazságot persze csak ő tudhatja, minden más spekuláció, de akár elhisszük, akár nem a nyíltan felvállalt jobboldali lelkületet, zenei érdemei vitathatatlanul meghatározóak a magyar palettán.

Az ünnepelt régi szokásához híven születésnapján ezúttal is meglepi rajongóit: ma jelenik meg új dupla-maxi CD-je, amelynek egyik száma a Szeress így, a másik pedig az Utazó címet viseli, és az előzetes hírek szerint délután 4-5 között mutatják be mindkét klipet első alkalommal a legnagyobb hazai zenecsatornán.

Köszöntjük Ákost!

Olvasson még több hírt Ákosról!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.