Hol kezdd el a változást?

Tippek, ha már unod a nappalidat

Bármennyire gondosan tervezted is meg a lakásod, személyiséged az idő múlásával változik, és lehet, hogy az egykor tökéletes otthon már nem pont olyan, mint szeretnéd.

2011.01.26 12:00napiotthon.hu

A nappali olyan, mintha egy ablak lenne a személyiségedre: látogatóidnak ez mutatja meg legjobban, ki is vagy valójában. Fontos tehát, hogy a nappali olyan legyen, amilyennek saját magadat is mutatni szeretnéd a kívülállók előtt.

Első lépés:

Kezdjük egy olyan szövettel, amit különösen szeretsz, később majd aggódhatsz azon, hogy mit kezdj vele. Számtalan szaküzletben juthatsz hozzá a legváltozatosabb méterárukhoz, de ha csak apróbb átalakítást tervezel, akkor is megtalálhatod a tökéletes kiegészítőt, egy huzatot a díszpárnára vagy egy kisebb szőnyeget.

Bármit is válassz, ügyelj arra, hogy színben passzoljon a helyiség nagyobb darabjaihoz, mégis vigyen bele valami új színt - szó szerint és átvitt értelemben is.

Aztán öltöztesd át a nappalit, a mintás anyagok a legegyszerűbb helyiségbe is frissességet, új erőt visznek. Leterítheted például az egész kanapét egy új takaróval, de néha már az is elég, ha kicseréled a székeken az ülőpárnát.

Törd meg a függöny egyhangúságát egy-egy csíkkal a széleken és ugyanebből készítsd a karnistakaró rojtot. A lényeg, hogy döntsd el, mekkora változást szeretnél. A túl nagy minta egy kis lakásban zavaróan hat, de ha nagy nappalid van, akkor biztos, hogy két díszpárnánál többet kell kicserélned a látványos újításhoz.

A méterre vásárolt szövet maradékát sem kell kidobnod, használd fel a kisebb darabokat itt-ott elhelyezve, például a függönyből maradt darabokat felszabhatod kis kockákra, mutatós és a helyiséggel harmonizáló poháralátét lehet belőle.

Ügyelj az egyensúlyra, mindig próbáld az összhatást egy lépéssel távolabbról szemlélni. Ha telerakod a nappalit mindenféle tiritarka kiegészítőkkel, belépéskor olyan lesz, mintha fejbevágna valami. Az apró mintás darabokat megtörheted egy-egy nagyobb darabbal, a semleges tónusokat itt-ott elhelyezett színes kiegészítőkkel, és ugyanígy keverheted az egyes anyagokat is.

A legfontosabb, ahogy azt már megszokhattad: "a kevesebb néha több". Lehet, hogy szereted a szőrös-plüssös anyagokat, de ha nem teszel közéjük sima darabot, olyan lesz a nappalid, mintha valami óriási szőrös állat ölébe kucorodnál.

Ezeket tedd:

Nézegess lakberendezési magazinokat, remek ötleteket lehet belőlük szerezni! Válaszd ki, ami tetszik, és azokból a bútorokból, kiegészítőkből, mintákból hozd létre a saját, egyedi hangulatú lakásod! Tegyél egy új függönyt, ezzel adj új életet az egész szobának.

Használj helyi fényforrásokat, ezeket akár különböző magasságokban is elhelyezheted, mozgalmassá téve a nappalit.

Különösen figyelj ezekre:

A régi, megkopott daraboktól akkor is szabadulj meg, ha szívednek oly kedves. Ha nem tudsz lemondani róluk, legalább újítsd fel: nincs lehangolóbb egy kirojtosodott párnahuzatnál vagy egy megkopott szekrénynél.

Bánj óvatosan a színekkel és mintákkal, ne változtass olyat, amit nem tudsz visszacsinálni, ha mégse tetszene a végeredmény. Kísérletezz, próbálgass, és ha biztosan jó, akkor véglegesítsd csak! 

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.