Szimmetria egyenlő jó spermaminőség?

Csalogató a szimmetria a nők számára is?

Kutatók szerint magasabb IQ-szinttel is rendelkeznek a szimmetrikus arcú emberek - testünk sosem teljesen szimmetrikus, ám manapság sokan érzik úgy, hogy ez baj.

2011.01.19 15:50napidoktor.hu

Testünk szimmetriáját olyan testrészek alapján számítjuk, melyek párosak. Ide tartoznak a szemek, a fülek, kezek, lábak, ujjak, keblek. Ezek formáját, szélességét, hosszúságát vizsgáljuk mindkét oldalon.

Ha megközelítőleg egyformák, akkor szimmetrikusnak tartjuk őket. Pedig testünk részei, bár első látásra azonosnak tűnnek, sosem azok. Vannak, akiknél szinte egyáltalán nem, másoknál észrevehetően különböznek. Tökéletesen szimmetrikus ember nem létezik.

Úgy tűnik azonban, előnyös, ha valaki megközelítőleg az.

Egy, amerikai kutatók által végzett tanulmány azt mutatta, azok az emberek, akik arcának jobb és bal oldala szimmetrikus, általában magasabb IQ-val is bírnak - vagyis a test szimmetriája és az intelligencia összefügg. A külső is árulkodik az értelemről.

A test egyes részeinek vagy formáinak kiegyensúlyozott eloszlása az emberek számára vonzó – a brit Brunel Egyetem kutatói pár éve arra jöttek rá, hogy ez férfiaknál és nőknél egyaránt számít.

A kutatást 87 női és férfi résztvevővel végezték, melyben arcvonások és bőrszín nélküli testeket mutattak háromdimenziós szkenner segítségével az alanyoknak. Mindkét nem képviselői a szimmetrikus testeket találták a legvonzóbbnak.

Ennek magyarázata lehet, hogy a szimmetria a jó géneket és jó egészséget is jelenti az emberek számára. Nagyon vonzónak találtattak azok a férfiak, akiknek magas termete, széles válla volt, és szimmetrikusak voltak, de a nők terén is a mindkét oldalon egyforma, nőies formájú testek voltak a „legnépszerűbbek”.

Ausztrál tudósok szerint a nemzőképesség és a test szimmetriája között is van összefüggés. A vizsgálatban résztvevő férfiaknak minden páros testrészét, és az azok közti apró különbségeket is megmérték a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói. Arra jutottak, hogy a spermaminőség jelentősen jobb azoknál a férfiaknál, akiknél kevesebb eltérés mutatkozik a test két oldala között.

A mérések szerint ezen férfiak szervezete több spermiumot termel, mint az aszimmetrikus fizikumúaké. Ennek alapján tehát nincs abban semmi turpisság, hogy a nők a szimmetrikus arcberendezésű és összességében arányosnak tűnő férfiakhoz vonzódnak jobban.

Ösztönösen, tudat alatt teszik ezt, mivel feltételezhető, hogy ezeknek a férfiaknak jobb a spermaminősége is. Az ilyen férfiak általában nagyobb családot alapítanak, több gyermekük van.

Minek köszönhető az asszimetria?

A kérdés az, miért alakul ki az asszimetria. A kutatók ennek is igyekeztek utánajárni – vajon mi játszik szerepet abban, hogy van, akinek a teste kevésbé lesz szimmetrikus?

Véleményük szerint köthető olyasmihez, hogy milyen volt a szülő étrendje, volt-e beteg a gyerek, amikor a csontozata fejlődött. Külső tényezők közrejátszása okán az ivarmirigy is növekedhet rendellenesen.

Szendi Gábor klinikai szakpszichológus szerint a magzati hormonhatások befolyásolják a testarányokat.

A jobb félteke és jobb testfél növekedését a tesztoszteron, a bal oldalét azonban az ösztrogén serkenti. Ezek a tesztoszteron- illetve ösztrogénhatások azonban módosítják az immunrendszer működését. Ha a magzatot túl nagy hormonhatás éri, nemcsak aszimmetrikus lesz, de a csecsemőmirigy nevű immunszerv fejlődése is gátlás alá kerül, és sérül a saját szövet felismerésének a képessége.

Tehát ha nemi hormonok gátolják az immunrendszer fejlődését, sérülhet a saját szövettel való megismerkedési szakasz. Ez autoimmun betegségek későbbi kialakulásához is vezethet. Innen ered a felismerés, miszerint az aszimmetrikus embert olyan hormonhatások érték, hogy annak immunrendszere sem tökéletes.

Ez egy valós összefüggés - a természet aszimmetriával jelzi, ha valaki nem olyan tökéletes az immunrendszerét tekintve. Ahhoz, hogy az anyai szervezet eldöntse a magzat nemét és kialakuljanak a nemi szervek, ezekre a hormonhatásokra szükség van.

Nem lehet azonban olyan finoman „adagolni” őket, hogy pont annyi legyen, ami alapján valaki fiú vagy lány lesz, a baba szimmetrikus legyen és még az immunrendszere is tökéletes legyen – állítja a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.