A tabletták és súlygyarapodás

Megmondjuk, hogy miért hízlal a fogamzásgátló

A fogamzásgátló tabletta nagyon nagy siker volt a 60-as években, mikor forgalomba került, és most, 50 évvel később is a legnépszerűbb reverzibilis fogamzásgátló módszer, melyből több tucat márka és készítmény áll a nők rendelkezésére.

2011.01.17 09:00WEBbeteg

Népszerűsége ellenére a fogamzásgátló tablettához rengeteg féligazság és tévhit kapcsolódik.

Ezek közül talán a legismertebb az, hogy a fogamzásgátló tabletta súlygyarapodáshoz vezet. Nos, itt az idő, hogy megtudjuk, mi az igazság ebből.

Fogamzásgátló módszerek

Az, hogy a pár milyen eljárást alkalmaz a nem kívánt terhesség elkerülésére, sok tényező függvénye, érdemes átgondolni a választott módszer a hatékonyságát, kockázatait és költségvonzatát is.

Átmeneti minimális súlygyarapodás a használók kis százalékánál

Minden gyógyszer okozhat mellékhatásokat az azokat használó emberek némelyikénél. Az aszpirin például egyeseknél gyomorégést, míg a köhögéscsillapítók az arra érzékenyeknél aluszékonyságot váltanak ki.

A fogamzásgátló gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásai a pecsételő vérzés, az emlőérzékenység, a hányinger és a fejfájás.

Egyes fogamzásgátló tablettát használó nők, kismértékű súlygyarapodást tapasztalhatnak, melynek oka a folyadék visszatartás. Több vizsgálat is kimutatta, hogy ez a súlygyarapodás azonban csak minimális mértékű, és csak a fogamzásgátló tablettát használók kis százalékánál fordul elő.

Ráadásul ez a súlygyarapodás általában csak átmeneti, a tabletta szedését követő két-három hónapra jellemző. Bár a súlygyarapodás csak ritka és átmeneti, amennyiben úgy tapasztalod, hogy egyike azon nőknek, akinél ez a mellékhatás jelentkezik, beszéljen orvosával, aki minden bizonnyal egy másik fogamzásgátló tabletta használatát fogja javasolni.

Miért? Mert a tabletták nem egyformák!

A fogamzásgátló tabletták típusai

Kétféle fogamzásgátló tabletta van. Az egyik, az úgynevezett kombinált tabletta ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmaz, a másik típusú csak progeszteron tartalmú.

Míg a legtöbb fogamzásgátló tabletta ugyanolyan típusú ösztrogént használ különböző dózisban, addig a progeszteron tartalom különféle lehet. Ez azt jelenti, hogy minden fogamzásgátló tabletta egy kicsit más típusú hormont tartalmaz, különböző dózisban.

Ennek eredménye a tablettánként változó mellékhatás is. Bármelyik fogamzásgátló tablettát is szeded, várj három hónapot, hogy a szervezet hozzászokjon, és a mellékhatások tünetei megszűnjenek!

Hogyan alakult ki a fogamzásgátló tablettához köthető súlygyarapodás mítosza?


Az első fogamzásgátló tabletták ösztrogén és progeszteron tartalma nagyon magas volt, közel ezerszerese annak, ami a legtöbb nő számára szükséges!

A nagy dózisú ösztrogén fokozza az étvágyat és a szervezet folyadék visszatartását, így könnyen okoz súlygyarapodást. Így 50 évvel ezelőtt a fogamzásgátló tabletta valóban okozott súlygyarapodást, ám a mai tabletták jelentősen kevesebb hormont tartalmaznak.

Ráadásul a fogamzásgátló tabletta továbbra is az egyik leghatékonyabb módszer a nem kívánt terhesség megelőzésében, amennyiben azt előírásszerűen alkalmazzák!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.