Érdekes és ízletes receptek a nagyvilágból

A világ 3 kedvenc karácsonyi sütije

Az ünnepek alatt a süteménysütés az egyik legfontosabb elfoglaltságunk, mindenki szereti a hagyományos édességeket megsütni, hogy senki se csalódjon.

2010.12.23 09:00ma.hu

Ám mi most összegyűjtöttünk néhány receptet a világ minden tájáról, hogy még izgalmasabb legyen az ünnep.

A ma.hu igyekezett olyan aprósüteményeket összegyűjteni a világ minden tájáról, melyek sokáig elállnak, így sokáig élvezhetők.

Bázeli leckerli

Svájcról mindenkinek a sajt és a csoki jut eszébe, pedig olyan remek süteményekkel is büszkélkedhetnek, mint a bündeni diótorta, az aargaui rübli-, azaz répatorta és a három közül leghíresebb bázeli leckerli.

Utóbbi a mézeskalácsok közé sorolható, de ez egy puha, kissé ragacsos tészta, amiben egy gramm zsiradék és tojás sincs.

Tipikus karácsonyi édesség, légmentesen zárható dobozban ráadásul hetekig eláll.

Az alábbi recept Pierre Hermé francia cukrászgurutól származik, ő elzászi édesapjától tanulta. Vigyázat, egy éjszakát kell a hűtőben pihentetni sütés előtt!

Hozzávalók:

25 dkg méz
10 dkg porcukor
egy fél citrom reszelt héja
egy csipet fahéj
egy csipet őrölt bors
10 dkg vegyes kandírozott citrushéj, felaprítva 
10 + 2 dkg szeletelt mandula
egy feles kirsch (vagy jobb cseresznyepálinka)
30 dkg liszt
2 g szódabikarbóna

A tetejére:

15 dkg porcukor
fél dl víz
pár csepp kirsch

A mézet egy lábosban forrásig melegítsd össze a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a borssal és a fahéjjal.

Vedd le a tűzről és keverd hozzá a felaprított kandírozott citrushéjat, 10 dkg szeletelt mandulát és a kirsch-t (pálinkát). A lisztet szitáld össze a szódabikarbónával és keverd a masszához.

Sűrű, kissé ragacsos anyagot kapsz. Egy lapát segítségével egyengesd egy sütőpapírral kibélelt, kb. 30x40 cm-es tepsibe.

Egy vizes ecsettel kicsit nedvesítsd be a tetejét, villával finoman szurkáld meg mindenhol, majd szórd meg a maradék 2 dkg szeletelt mandulával. Másnapig tedd a hűtőbe. Másnap 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, míg aranyszínű nem lesz.

Mialatt sül, keverd el a porcukrot a vízzel és a kirsch-sel, és a sütőből kivéve kend be vele a sütemény tetejét.

Hagyd kihűlni, és vágd tetszőleges formákra (tradicionálisan négyzet vagy rombusz, Pierre Hermé 1,5x10 cm-es rudakat javasol)

Fahéjas omlós keksz

A klasszikusnak számító vaníliás „sablé diamant”, ezúttal fahéjas változatban. A tésztában nincs tojás, ami nagyon omlós állagot eredményez.

Hozzávalók

50 darabhoz:
22 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
egy púpozott kávéskanál fahéj
30 dkg liszt kristálycukor a hempergetéshez

A vajat habverővel keverd jó habosra, majd keverd hozzá a cukrot is.

Ezzel is verd tovább. Szitáld bele a fahéjjal elkevert lisztet, és dolgozd egyneművé. A masszát oszd három részre, formázz belőlük 3, kb. 5 cm átmérőjű rudat (ha túl puha a tészta, tedd be kis időre a hűtőbe).

A rudakat hempergesd meg kristálycukorban.

Szeleteld fel a rudakat kb.1,5 cm vastagon, és az így kapott érméket süsd sütőpapíros tepsin 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig.

Azonnal puha mézeskalács

Nem maradhat ki a sorból a mézeskalács sem. Igaz, hogy előre elkészíthető süti recepteket szedtünk most össze, ennek mégis az a különlegessége, hogy már a sütés napján illatos, puha kekszet eredményez - nem kell hetekig várni, hogy a mézes sütemény megpuhuljon.

És ki ne szeretné azonnal megkóstolni, a süteményt, ami csodálatos illattal tölti be a lakást?

A sütés előtt egy nappal el kell készíteni a tésztát!

Hozzávalók:

25 dkg méz
30 dkg vaj
30 dkg cukor
1 kg liszt
1 tk reszelt narancshéj
2 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt szegfűszeg
2 tk őrölt gyömbér
2 tk szódabikarbóna
3+1 tojás
különböző magok a díszítéshez: szezámmag, napraforgómag, mazsola, mandula

A mézet a narancshéjjal és a fűszerekkel egy kis lábosban forrald össze. Amikor a forráspontot eléri, húzd le a tűzről és keverd hozzá a vajat, keverd el, hogy teljesen felolvadjon és tedd félre.

3 tojást a cukorral keverd fehéredésig. A lisztet és a szódabikarbónát keverd össze. A három keveréket forgasd össze, a lisztet és a mézes keveréket felváltva add a tojáshoz.

Ha a massza egyenletes, csomagold fóliába és éjszakára tedd a hűtőbe, így másnapra a tészta megszilárdul és könnyen kezelhető lesz. Fontos, hogy egy éjszakát tudjon pihenni.

Másnap a tésztát oszd két részre, az egyiket tedd vissza a hűtőbe, hogy ne lágyuljon meg. A másikat nyújtsd 3-5 mm vastagságúra és szaggasd ki. 1 felvert tojással kend meg a formázott sütiket, tetszés szerint díszítsd és közepesen meleg (180 fokos) sütőben süsd készre 5 perc alatt.

A sütésnél figyelni kell, mert könnyen megég, kemény és keserű lesz a sütemény, amint egy kis színt kap ki kell venni és pihentetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.