Tágas, üres terek

Teremts loft hangulatot otthonodban!

Az angol "loft" szó padlásteret, tetőteret, galériát jelent. A New York-i Soho negyedben, az '50-es években meghonosodott stílusirányzat elsődleges jegyei alapján az ipari létesítményekből, elhagyatott üzemcsarnokokból kialakított nagyméretű, egy légterű lakásokat nevezik így.

2010.11.18 16:00ma.hu

A loft új funkciót kapott épületeket jelöl, amelyekben lakásokat, irodákat vagy intézményeket alakítanak ki.

Szigorúan véve a loft üres, nyitott teret jelent, ahol egyedül a statikai funkciót ellátó testes oszlopok és támpillérek szabdalják a teret.

Eredetileg egyetlen hatalmas helyiségből álltak és jellemző volt rájuk a sok, hatalmas ablakfelület.

A szellőzőcsatornák és az elektromos vezetékek szabadon futnak a mennyezeten, ezek álcázása és beépítése éppen a loft lényegét szüntetné meg.

Ha szeretnénk megőrizni az iparias hangulatot, fontos, hogy az átalakításokat az eredeti viszonyok maximális tiszteletben tartásával és az indusztriális környezethez igazodó matériák felhasználásával tegyük.

A loft elsődleges vonzereje a túláradóan gazdag fény, ezért belsőépítészeti kialakításuknál kulcsfontosságú a természetes fény szabad áramlásának megtartása.

Ha nem szeretnénk, hogy otthonunk túl nyitott legyen a külvilág felé, védhetjük a lakást szellős, finom függönyökkel, amelyek ideális esetben oldhatják a loft kemény, ipari karakterét.

Hagyományos falak helyett, választhatunk alacsonyabbakat is, így a fény akadálytalanul áramolhat és a szobák a szeparáció ellenére is természetes megvilágításhoz jutnak.

A loftok világításának tervezése igazi kihívás.

A mennyezetbe süllyesztett lámpák és a lelógó fénycsövek kézenfekvő megoldások az általános világításhoz.

A helyi, vagy funkcionális világítások egyúttal intimebb zónákat is kijelölnek a nagy, összefüggő terekben. A célzott világítás feladata néhány szép tárgy, alkotás kiemelése és a hangulatkeltés.

A nagy méretek miatt a bútorok többsége bátran lehet “túlméretezett” vagy éppen többszemélyes.

Leginkább az egyszerű vonalvezetésű, modern bútorok a tökéletes választás, de nyugodtan becsempészhetünk az enteriőrbe design klasszikusokat is.

A visszafogott színek használatával nem vonjuk el a figyelmet, a stílust meghatározó építészeti elemekről, viszont a barna árnyalatok melegségével meghittebbé varázsolhatjuk a lakást.

Egy jól megtervezett lakásbelső nem csupán a legújabb lakberendezési divat vagy irányzat megvalósításáról szól – tükröznie kell tulajdonosának egyéniségét, szokásait és mániáit, érdeklődési körét és ízlését.

Az otthon emlékekből és élményekből táplálkozik, fejlődik és átalakul, alkalmazkodik a múló időhöz és az újabb szükségletekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.