Ellenszegült a főparancsnoknak

Videó- James Blunt fékezte meg a III. világháborút?

Lehet, hogy a III. világháborút akadályozta meg a britek énekes világsztárja, James Blunt, aki a koszovói NATO-hadműveletek idején - az amerikai főparancsnok közvetlen utasításának ellenszegülve - nem volt hajlandó erőt alkalmazni egy orosz alakulattal szemben.

2010.11.14 19:46MTI

Blunt - számos könnyűzenei elismerés tulajdonosa, listavezető slágerek ünnepelt előadója, aki két éve Budapesten is fellépett - zenei karrierje előtt a brit hadsereg magas rangú tisztje volt, és részt vett a NATO 1999-es balkáni bevetésében.

A BBC rádió vasárnap esti politikai magazinműsorában Blunt elmondta: 1999 júniusában azt a parancsot kapta, hogy alakulatával foglalja el a pristinai repülőteret. A későbbi énekes által vezetett brit ejtőernyős század egy 30 ezer fős, 16 kilométer hosszú NATO-konvoj élén haladt, és elsőként ért a repülőtérhez - ám megelőzte őket egy kétszáz fős orosz egység.

Blunt - aki 2002-ben századosként szerelt le - a vasárnapi interjúban felidézte: Wesley Clark tábornok, a NATO-hadművelet amerikai irányítója azt a parancsot adta neki, hogy "bármilyen eszközzel" távolítsa el az orosz katonákat a repülőtér környékéről.

"A rádión olyan szavak is elhangzottak, mint a 'megsemmisítés' ... de ezt a parancsot megtagadtam" - mondta, "őrültnek" minősítve a kialakult helyzetet.

Blunt tudta, hogy hadbíróságot kockáztat, ám a brit kontingens főparancsnoka, Sir Mike Jackson tábornok - aki később brit vezérkari főnök lett - őt támogatta, és egyenesen megmondta Clarknak, hogy "márpedig az én katonáim még az Ön kedvéért sem lesznek felelősek a III. világháború kirobbantásáért".

A páncélos századosból lett énekes világsztár a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette, hogy akkor is megtagadta volna az amerikai tábornok parancsának teljesítését, ha Jackson nem lép közbe.

A repülőteret a NATO-egységek végül körbevették, és néhány napon belül az orosz alakulat javasolta a légikikötő közös ellenőrzését. Az oroszoknak, akik először "agresszív módon szegezték fegyverüket" a NATO-alakulatra, akkor már se élelmük, se vizük nem volt - mondta Blunt a műsorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.