Magyarországra is berobbant homár őrület

Fiatalon tart és megőrzi a szívünk egészségét

Sokan nem tudják, hogy a homár szó egy tízlábú, hatalmas ollójú, ízletes húsú tengeri rákot jelent és a francia szó - hombard- kiejtés szerinti átvétele.

2010.10.27 17:00ma.hu

Az eredeti kanadai homár a legnagyobb rákok egyike és az emberi szervezet egészséges működésében óriási szerepe van.

A homár ugyanis nemcsak Omega 3 zsírsavakban gazdag, melyről köztudott, hogy gátolja az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát, de rengeteg jódot és tirozint is tartalmaz, mely a pajzsmirigy működéséért is nagymértékben felelős.

2010. november 20-án a Kanadai Kereskedelmi Kamara, több mint 500 darab homárt hoz egyenesen Kanadából, hogy egy tradicionális homár vacsora keretein belül Magyarország is belekóstolhasson Kanada ízeibe.

A homárokat természetesen egy eredeti kanadai séf receptje alapján készítik majd el.

Az omega-3 zsírsavak mindig is jelen voltak az emberiség táplálkozásában, de csak az utóbbi évtizedekben ismerték fel, hogy milyen fontos szerepük van a szervezet megfelelő működésének fenntartásában, az egészség megőrzésében, és a betegségek gyógyításában.

A hagyományos magyar étrendüknek köszönhetően eddig talán nem is gondoltunk arra, hogy milyen egyszerű lehet például egy homár elkészítése, arra pedig végképp nem, hogy ezzel önmagunk és családunk köré is védőburkot képezhetünk a betegségekkel szemben.

A tenger gyümölcsei nemcsak különlegesek, hanem nagyon egészségesek is. Ha gyakran eszünk homárt, rengeteget teszünk az egészségünkért. A homárban, mint rákfélében található halolaj például erősíti az idegeket, szépíti a bőrt, emellett pedig tisztítja a véredényeket, és megvéd a szívinfarktustól.

A homár húsa nagyon gazdag jódban és tirozinban. Mindkettő nélkülözhetetlen a pajzsmirigy normális működéséhez. Ha a pajzsmirigy alulműködik, akkor zavar keletkezik az anyagcserében, a szervezet pedig "elfelejti" elégetni a zsírokat.

Ezt nagyon egyszerűen kiküszöbölhetjük a rendszeres homár fogyasztással.

,, A Kanadai Kereskedelmi Kamara 2010 november 20-án Budapestre hozza Kanada legfinomabb homárjait.

A kamara által szervezett különleges rendezvényen a menü részeként ugyanis minden vendégnek egy kanadai homárt tálalunk majd fel, mely természetesen Új-Skóciából, vagyis egyenesen Kanada egyik legszebb tartományából érkezik Magyarországra.

A Corinthia Grand Hotelben megrendezendő éves homár vacsoránkon, előreláthatóan több mint 500 vendég kóstolja majd milyen is az eredeti kanadai homár.

A legnagyobb cégek több asztalt is lefoglaltak már munkatársaik számára. A homár Kanadában egy tradicionális nemzeti étel. Emiatt ezzel a hagyományos étellel szeretnénk kedveskedni magyar partnereinknek, barátainknak
. "-nyilatkozta Nick Sárvári a Kanadai Kereskedelmi Kamara elnöke.

A homárban lévő omega-3 zsírsav:

• gátolja az érelmeszesedés kialakulását,
• csökkenti a szívinfarkus esélyét, a koleszterinszintet és
• erősíti a szervezet immunrendszerének működését.
• bizonyos ízületi gyulladásoknál jótékony hatású,
• a szellemi teljesítőképességet fokozza,
• az emésztőrendszeri gyulladásokat csökkenti,
• segíti a bőr rugalmasságának, fiatalságának megőrzését,
• jótékonyan hat a látásra

Homár citromfűvel

Hozzávalók:

1 db homár 10 dkg rizs 1 csomag citromfű szár (thaiföldi) 1 db lime 1 dl édes chili szósz 4 db babérlevél 1 csokor petrezselyem olívaolaj só, bors

Elkészítés:

A rizst megpároljuk. Egy nagy lábosban felteszünk vizet forralni, beletesszük a citromfüvet, a babérlevelet, a petrezselymet, majd sóval, borssal ízesítjük, végül meglocsoljuk olívaolajjal, Amikor felforrt, beletesszük a rákot, 3-4 percig forraljuk.

Egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott petrezselymet, hozzáadjuk a citromfüvet, babérlevelet, sót, borsot, majd az édes chiliszószt.

A rákot egy konyharuhára téve kivesszük a vízből, kikaparjuk a húsát, a főtt rizzsel és a szósszal tálaljuk. Mellé lime gerezdeket teszünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.