Rózsaszínbe borult a budapesti híd

Képek - A Grease sztárjával vonult a mellrák ellen a Lánchídi menet

Számos közéleti személyiség, művészek, politikusok, orvosok és Olivia Newton John amerikai énekesnő részvételével vette kezdetét a mellrák elleni séta szombaton a rózsaszínre kivilágított Lánchídon Budapesten.

Olivia Newton John is részt vett a mellrák elleni Lánchídi sétán képgaléria

2010.10.03 09:45MTI

Az esemény célja felhívni a figyelmet a mellrákszűrés és az önvizsgálat fontosságára, hangsúlyozva a megelőzés, az egészséges életmód, táplálkozás és sport szerepét is - mondta el Körtvélyes Éva, a szervező Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke a sétát megelőző sajtótájékoztatón.

Az időben felismert betegség 95 százalékban gyógyítható, ezért lényeges 45 év felett a szűréseken való részvétel két évente, a 45 év alattiaknak pedig havonként a rendszeres önvizsgálat.

Az egészség nem a betegség hiánya, hanem teljessége a testi-lelki harmóniának - fogalmazott Schmittné Makray Katalin, a rendezvény fővédnöke, hozzátéve: az egészségünkért mi vagyunk a felelősek, tudatosan oda kell figyelni önmagunkra, de egymást is figyelmeztetni kell a szűrések és az öngondoskodás fontosságára.

Olivia Newton John ausztrál énekes-színésznő és férje, John Easterling részt vesz a lánchídi sétán - Fotó: MTI

A betegség elleni civil összefogást Magyarországon nyolc évvel ezelőtt Nancy Goodman Brinker akkori nagykövet kezdeményezte - emlékeztetett Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A tájékoztatás szerint Brinker megígérte a nővérének, mindent megtesz azért, hogy másokat ne érjen el a mellrák betegség. Kiemelte: az általa létrehozott mellrák elleni szervezet a világon a legnagyobb. A nagykövetség díjat hozott létre, amelyet olyan tudósnak ítélnek oda, aki sokat tesz a mellrák ellen.

Idén Székely Borbála érdemelte ki az elismerést, amellyel 2 ezer dollár pénzjutalom is jár. Mint a nagykövet elmondta, ez az összeg hozzásegítheti a kutatót az amerikai rákellenes konferencián való részvételre.

A díjat Dank Magdolna klinikai onkológus, egyetemi docens, Székely Borbála tanára vette át.

Legyőztem a mellrákot, egészségesen, tudatosan élek - fogalmazott Olivia Newton John, aki 18 éve gyógyult meg a mellrákból. Mivel rendszeresen végzett önvizsgálatot, saját maga fedezte fel a "dudort" a mellében, majd szakorvoshoz ment.

"Minden harmadik nő magának találja meg a csomót!" - hangsúlyozta, s arra kért mindenkit, bízzon magában, a testében, legyen tudatos, végezzen rendszeresen önvizsgálatot, s ne várjon arra, hogy az orvos fedezze fel az elváltozást.

Az eseményen részt vett a többi között Nagy Anna kormányszóvivő, Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, Paller Judit tiszti főorvos, Kökény Mihály politikus, Sebestyén Márta énekesnő és Detre Diána szörf olimpikon.

A lánchídi séta este fél kilenckor kezdődött, előtte különböző programok, koncertek, ingyenes vizsgálatok, szaktanácsadás, ételkóstolás és divatbemutató is szórakoztatta az érdeklődőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.