Kreativitás és forrófejűség jellemzi őket?

Minden, amit a balkezesekről tudni kell!

A népességnek mindössze tíz százalékát teszik ki. A balkezesek közül mégis aránytalanul sokan befolyásolták a történelem alakulását, alkottak és alkotnak maradandót a tudományok, a művészetek területén, büszkélkedhetnek kiemelkedő sportteljesítménnyel.

2010.08.17 14:00ma.hu

A sokáig szégyellni, titkolni való és sokak szemében bűnös tulajdonságnak számító balkezesség megítélése az elmúlt években szerencsére sokat változott.

Olyannyira, hogy egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án emlékeznek meg a róluk. Balos a Fehér Ház Az Egyesült Államok első embereinek sorában nem ritka tulajdonság a balkezesség.

Az utóbbi nyolc elnökből ötre - Gerald Ford, Ronald Reagan, az idősebb George Bush, Bill Clinton és Barack Obama - igaz ez az állítás. Igy elkerülhetetlen volt, hogy a Fehér Házban kicseréljék az ollókat és a konzervnyitókat.

Korábban az érintetteket ügyetlennek, fogyatékosnak tartották, így a felnőttek például a legkülönfélébb módokon igyekeztek megakadályozni és megtiltani, hogy gyermekük bármilyen tevékenységhez a bal kezét használja.

Rosszabb esetben a „csúnya" kezet csalánnal ütötték, hátrakötötték, begipszelték, bekenték erős paprikával, de előfordult olyan is, hogy megégették. Az afrikai törzsek egyikénél főbenjáró bűnnek számított, ha valaki bal kézzel készítette el az ebédet.

A „bal" fogalmának a rosszal való társítását bizonyítja például az is: ballal kezdődő szavaink, kifejezéseink - balsejtelem, balsiker, baleset, balsors, ballépés, balítélet, balek, balszerencse, baljóslat, balfácán, bal lábbal kelt fel stb. - mindegyike negatív jelentést hordoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.