Egészség és termékenység?

Az örök női szépség - a darázsderék

Az időtlen szépség titka a női derék, állapítja meg egy amerikai tanulmány, amely szerint a derék kulturális különbségektől függetlenül a női vonzerő legfőbb alkotóeleme.

2010.06.30 15:05MTI

A kutatók a wissenschaft.de német tudományos portál szerint több évszázad kínai, indiai és brit irodalmát elemezték, és minden forrás egyértelműen szépnek nevezte a darázsderekat. A texasi Austin egyetemének munkatársai, az úgynevezett evolúciós pszichológia képviselői úgy vélik, hogy az emberi gondolkodás és viselkedés magyarázható az emberek fejlődéstörténetével.

Ezért a női szépség az egészség és a termékenység jegyeit viseli, amelyeknek általános érvényük van. A kutatók a 16-18. század angol irodalmát vizsgálták át a női test leírását keresve, és eközben a derékra koncentráltak. Annak átmérője ugyanis az egyetlen olyan látható testrésze a nőnek, amely a modern orvosi tudás szerint is megbízhatóan közöl információkat egészségről és termékenységről.

Az elhízott, hájas has nemcsak a szív- és cukorbetegség szempontjából kockázati tényező, hanem a testsúlytól függetlenül is alacsony ösztrogén szintről tanúskodik. A költők és írók három testrészt írtak le szépnek, a kebleket, a combokat és a derekat. A kebleknél inkább a formára és nem a méretre koncentráltak a művekben, ugyanakkor a költők kizárólag a karcsú derekat értékelték nagyra.

Gyakran dicsérték a telt hölgyeket is, de sehol nem méltatták a vastag derekat. A tudósok elemezték az első századból származó indiai és kínai irodalmat is, amelyben a kulturális különbségek ellenére a női vonzerő leírásánál szintén a keskeny csípőt tartják szépnek - olvasható a wissenschaft.de német online lapon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.