Női téma

Egyetlen szavazattal utasították el a terhességmegszakítás betiltását két amerikai állam törvényhozásában is

Nebraska és Dél-Karolina republikánusok vezette törvényhozása is egy-egy szavazattal utasította el a terhességmegszakítás betiltásáról, illetve jelentős szigorításáról szóló jogszabály-tervezetet.

2023.04.28 14:19MTI

Nebraska állam szenátusában egy republikánus szenátor tartózkodásán múlt az úgynevezett "szívverés törvény" elfogadása a csütörtöki szavazáson, amely a terhesség hatodik hetét követően tiltotta volna meg a művi vetélés elvégzését, ez alól csak a vérfertőző kapcsolat és nemi erőszak, valamint az édesanya életét fenyegető terhesség lett volna kivétel.

Az állam kormányzója, a szintén republikánus Jim Pillen csalódottságát hangoztatta és felszólította a tartózkodó szenátort, hogy fontolja meg álláspontját, és álljon ki korábbi, "élet iránti elkötelezettsége" mellett.

Nebraska állam törvényjavaslata jelenleg a várandósság huszadik hete után tiltja annak megszakítását.

Dél-Karolina állam szenátusa szintén csütörtökön szavazott az abortusz teljes tilalmát tartalmazó törvényről. A törvényhozók 22-21 arányban utasították el, nemmel szavazott 3 republikánus szenátornő. Az "emberi élet védelméről szóló törvény" című jogszabály-javaslatot korábban elfogadta az állam törvényhozásának alsóháza. A törvény, amely vérfertőzés és nemi erőszak kivételével teljes tilalmat írt volna elő a terhesség megszakítására, a jövő januárban kezdődő törvényhozási ülésszakban kerül ismét napirendre.

Jelenleg az Egyesült Államok 13 államában van érvényben tilalom a terhesség megszakítására a várandósság minden szakaszában, valamint további 4 államban a jogszabály életbe léptetését bíróság függesztette fel, az felülvizsgálatukra vonatkozó beadványok elbírálásáig.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.