Csoda

Izrael: fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen

Az ikerkislányok tavaly augusztusban születtek külön-külön aggyal, de közös, fejük hátsó részén összenőtt koponya-részekkel.

2021.09.05 23:40MTI

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen 12 órás műtéttel az izraeli Beér-Seván a Szoroka kórházban - jelentette a közszolgálati rádió vasárnap.

Az egyéves sziámi ikreket ötven fős orvoscsoport választotta szét rendkívül összetett műtéttel, amelyhez hasonlót eddig csak hússzor végeztek el sikeresen az egész világon.

A csütörtökön végzett operációnál nem csak hazai, hanem külföldi szakemberek is segédkeztek. Az ikerkislányok tavaly augusztusban születtek külön-külön aggyal, de közös, fejük hátsó részén összenőtt koponya-részekkel.

Az elmúlt hónapok során több előkészítő műtétet hajtottak végre rajtuk. Különleges kezeléssel megnövelték a közös bőrfelületet, hogy a későbbiekben kiterjeszthessék azt az önálló fejükre.

Az utolsó beavatkozás előtt a sebészek szimulációs, 3 dimenziós modelleken tanulmányozták a szükséges eljárásokat. Először elkülönítették az ikrek ereit, majd a csontszövetüket is szétválasztották. Ezt követően két csoportra oszlottak, melyek külön-külön végezték el a kislányok önálló koponyájának és fejbőrének helyreállítását.



A rádióban megszólaltatott orvos-szakértő szerint a gyermekek hamarosan teljes életet élhetnek, és behozhatják lemaradásaikat, melyeket eddigi fizikai helyzetük okozott: nem tudtak ugyanis megfordulni vagy felülni, mint egészséges, egyéves kortársaik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.