Trükkök

Így kell tárolni a fagyit, ha nem akarjuk, hogy a teteje megderesedjen vagy kiszáradjon

Mivel esztétikailag nagyon nem mutat jól, nem is szívesen fogyasztjuk el az ilyen ételt.

2020.08.02 02:30ma.hu

A nagy melegben sokan esznek jégkrémet és fagyit, így az gyorsan fogy, de ha a megbontott doboz kicsit tovább marad a fagyasztóban, akkor a fagyi teteje vagy bederesedik, vagy elszíneződik, kiszárad, ami nem éppen étvágygerjesztő.

Van néhány trükk azonban, amelyekkel elkerülhető ez az áldatlan állapot, így szívesen fogyaszthatjuk el a hűsítő édességet:
- tároljuk fejjel lefelé a fagyasztóban
- minél mélyebben, hogy a legkevésbé érje a hőingadozás, amikor ki-be nyitogatjuk az ajtó
- tegyünk sütőpapírt a fagylalt tetejére és úgy zárjuk rá a tetőt
- vagy egyszerűen csak ne szedjük le a doboztető alatti fóliát teljesen, és minden alkalommal szépen igazítsuk vissza rá

Persze, ne a teljesen megolvadt fagyit tároljuk így, illetve ellenőrizzük, hogy jól zár-e a doboz teteje.

Az angolul "freezer burn" jelenséget simán "fagyásnak" nevezik itthon az élelmiszeriparban, de ez annál sokkal többet jelent esztétikailag és ízvilág szempontjából is.

Ez a folyamat ugyanis annak köszönhető, hogy magában az élelmiszerben lévő víz elpárolog, majd kicsapódik az étel felületén és újra odafagy. Ilyenkor ráadásul hajlamos a fagyasztó "szagát" is befogni a dér, ami tovább ront az ízvilágon.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.