Generációkutató

Anyák napja: megváltozott a társadalmi elvárás az anyákkal szemben

Jóval több lett.

2020.05.03 08:59MTI

Az utóbbi húsz-harminc évben megváltozott a társadalmi elvárás az anyákkal szemben - mondta Steigervald Krisztián generációkutató az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Kifejtette: korábban a közösségi elvárás csak az volt, hogy a nő egy bizonyos kor után legyen feleség és anya. Mostanra több lett az elvárás.

A kutató rámutatott arra, hogy a "jó anya" szerep nagy kihívás, komoly dilemma elé állítja a nőket. Manapság egyre több magazin is foglalkozik azzal a témával, hogyan lehet valaki tökéletes anya.

Hozzátette: a mostani 30-as, 40-es szülők nagyon maximalisták. Az anyák "nagyon sok súlyt tesznek magukra", vagy társadalmi elvárásból, vagy saját maximalizmusuk miatt. Ez nagyon sok energiát vesz el - hangsúlyozta a kutató, aki szerint emiatt nem csak egy napra, hanem több napra is szükség lenne egy évben, amikor odafigyelnek az anyákra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.