Tudomány

Igen bizarr dolgot találtak az orvosok egy nő petefészkében

A cisztájába nőtt bele, csak nem tudni, hogyan került oda.

2019.04.05 10:38ma.hu

Az orvosi jegyzőkönyvek számtalan olyan feljegyzéseket tartalmaznak, amelyekben a bizonyos dolgok nem a legjobb helyen vannak, ám a BMJ Case Reports által közzétett legfrissebb dermoid cisztás eset übereli az összes eddigi esetet. Találtak már ugyanis emberi petefészekben szőrt, bőrt, fogszerű képződményeket meszesedés eredményeként, de ilyennel még sosem találkoztak az orvosok.

Egy 32 éves nőt a Michigan állambeli rochesteri városi kórházba vittek erős hasfájdalmakkal. Bélrendszeri problémákkal kezdték vizsgálni, mikor rábukkantak a jelentősen megnagyobbodott petefészekre, amely ráadásul hozzá volt nőve a medence és a vastagbél falához.

Először leválasztották a petefészket, amely mellett egy hatalmas ciszta volt. Az orvosok úgy írták le, hogy nagyon rossz szaga volt feltehetően egy szuperinfekció (kórokozóváltással járó felülfertőződés) eredményeként.

Aztán mikor feltárták a cisztát, zöldséget találtak benne. A tanulmány szerzői azt mondják, hogy az étel valószínűleg a nő belén lévő lyukon keresztül szivárgott ki, amely később „spontán zárult”, mivel a műtét során nem találtak semmiféle perforációt. Majd az anyag innen valahogy bekerült a petefészekbe.

Szerencsére a betegnek nem tapasztaltak a műtét után komoly tüneteket, és kilenc nappal utána hazaengedték a kórházból.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.