Fejlesztés

Jön a százezer forintos hihetetlen okoscipő

Február közepén kerül a boltokba az okoscipő, amely nemcsak adatokat gyűjt a használatról, hanem idomul a viselő lábához is.

2019.01.18 07:39ma.hu

Három éve dolgozik a Nike az Adapt BB cipő fejlesztésén, a Fast Company cikke szerint ez a cég legtöbbet tesztelt terméke. A kosárlabdacipőt az amatőröktől a profikig próbálták, állítólag több mint negyvenezer kilométert tettek meg bennük. A gondos előkészület nem véletlen: az az első okoscipő, amely a használójától és a használatától függőn igazítja magát a tulajdonos lábára - tudósított az Inforádió.

A cipő talpába szerelt processzor, kisegítő áramkörök és egy kis motor felel a felsőrész lábfejre igazításáért. Ez a technológia kapcsolatot teremt a cég, a cipő és a felhasználója között. A cipőhöz ugyanis egy mobiltelefonos alkalmazás is tartozik. Ennek segítségével a cipőbe épített apró szenzorok révén a cipő „ráigazítja” magát használója lábára. A rendszer pedig tárolja és elemezhetővé teszi a szenzorok gyűjtötte adatokat, így azok a Bluetooth-kapcsolat révén az applikációba juthatnak.

Ennek megfelelően a cipőt időnként tölteni kell, bár a Nike szerint akár 10 napig is működik egyetlen töltéssel.

A cég elsősorban sportcélokra ajánlja a fűző nélküli, lábra simuló cipőt, mert nagy segítséget adhat a jobb teljesítmény eléréséhez. A kinézete is egyedi a lábbelinek, amelyen nincsenek fűzők, viszont világító, változtatható színű LED-szenzorok vannak a talpa oldalán.

Az okoscipőt február 17-től lehet megvásárolni, az induló ára 350 dollár (mintegy 99 ezer forint) lesz. A cég azonban azt ígéri, hogy a technológiát más cipőiben is alkalmazni fogja a közeljövőben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.