Főzés-tippek

Aki eddig tejfölösen vagy tejjel készítette a zöldborsó főzeléket, az ezután így csinálja!

A zöldborsó főzelék eredeti elkészítési módja a staubolás.

2019.01.14 07:08ma.hu

A staubolás egy főzési eljárás, amikor legtöbbször - de nem kizárólagosan - zsenge, nagy víztartalmú zöldség főzelékeket, leveseket sűrítünk liszt szórással. Ez a módszer abban az esetben alkalmazható, ha viszonylag kevés sűrítőanyagra van szükség, és más alapanyag nem kell hozzá - mint például tej vagy tejföl. Ugyan nagyon sokan tejfölös habarással, esetleg tejfölös rántással készítik a zsenge zöldborsó főzeléket, de erre nincs szükség. Eredeti, csodálatos ízét a zöldborsó akkor tudja igazán kiadni, ha ezzel az eljárással sűrítjük - részletezte a megfelelő eljárási módot a számtalan hagyományos receptet őrző Retrograd blog.

Hogyan csináljuk?

Zsiradékon feltesszük a borsót - mindegy, hogy friss, vagy fagyasztott - párolódni. Sózzuk, ha kell, akkor cukrozzuk egy picit - ha nem cukorborsó - lefedjük, és néha megkavarva lényegében készre pároljuk. Mikor már lényegében puha, néhány kanálnyi lisztet - mennyiségtől függően egy tányérra rakunk, egyik kezünkben fakanál, másikban a liszt, és elkezdjük csurgatni, közben pedig kavargatjuk. Mikor az összes liszt már belekeverődött, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyit szánunk rá. A zöldborsó főzelék levének a sűrűségét nem a sűrítőanyag, hanem a borsó kell, hogy adja. Viszonylag kevés vízzel és liszttel készülnek. Elég, ha  néhány ujjnyival van csak magasabban a ráöntött víz, mint a borsótömeg. A liszt pedig valóban csak 1-2 kanálnyi legyen. Nem kell félni, hogy liszt ízű lesz, mert a borsó íze fog érződni rajta, valamint a só, esetleg a cukor. A végén még beledobunk ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzöldet. Így teljes!

Ugyanezzel az eljárással sűríthetünk zsenge zöldségleveseket.
És van egy hasonló eljárás, amikor azt akarjuk, hogy a pörköltnek készített hús leve egy kicsit sűrűbb legyen. Ilyenkor ugyanígy, folytonos kevergetés mellett egy kis lisztet szórunk a szaftba. Nem érződik ennyi az ételen, de lényegesen javítja állagát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.