Újrahasznosítás

Ezeket nehogy a komposztba dobja!

Erre kell figyelni.

2018.11.14 14:07ma.hu

A komposzt termékeny talajt biztosít, így szuper hasznos dolog. Vannak viszont olyan anyagok, amiket nem szabad komposztálni. Sőt, egyenesen tilos! Az otthonokesmegoldasok.hu összegyűjtötte, hogy mik is ezek.

Bizonyos dolgokat nem, hogy nem javallott, egyenesen kötelező elkerülni komposztálás során, hiszen mérgező hatást fejtenek ki a környezetünkre. Nem szabad komposztálni az alábbiakat:

Tea és kávé filterzacskói

Míg a tea és a kávé köztudomásúan jótékony hatással vannak a komposztra, ezek filtertasakjai nem bomlanak le, így azokat tilos beledobni a komposztba.

Citrusok és hagymák

Erősen savas ételekről beszélünk, melyek magas savtartalmuk miatt nem valók a komposztba.

Dió

Egy speciális anyag miatt – melynek neve juglon – a dió sem lehet alapanyaga a komposztnak.

Címkék a gyümölcsök héján

Apróságnak tűnnek, de hatalmas károkat képesek okozni. Mindenképp vedd le őket a komposztálás előtt!

Faszén hamuja

Tele van kénnel és egyéb, az égés után keletkezett káros anyaggal, így semmiképp se add komposztodhoz!

Kutya- és macskaürülék

Az egyéb háziállatok ürülékével – tehén, nyúl, csirke – semmi gond, de közeli házi kedvenceink ürülékét tartsd távol a komposzttól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.