Happy Mami

Elfogadás - Gáspár Enikő írása

Minap azt a tanácsot kaptam valakitől, hogy legyek elfogadóbb. Mindezt azok után mondta nekem az illető, hogy először a lányom, majd felettem ítélkezett. Ezen apropóból született meg a következő írás...

2018.07.17 17:47ma.hu

Számomra mindig érdekes téma volt az elfogadás, amin sokat töprengtem, és sok erőfeszítést tettem, hogy én magam elfogadó legyek. Folyamatosan változott/változik a nézőpontom ezzel kapcsolatban, jelen pillanatban ez a következő:

- Az elfogadás ítélet- és elvárásmentesség.

- Azt jelenti, hogy bármi is a véleményem valakiről vagy valamiről, arra csak egy érdekes nézőpontként tekintek. Érdekes nézőpont, hogy van egy ilyen nézőpontom.

- Azt jelenti, hogy nem foglalkozom azzal, bárki más miként éli az életét.

- Azt jelenti, nem határozom meg senki cselekedeteit vagy mondatait jónak vagy rossznak.

- És egyben azt is jelenti, hogy ezt önmagammal szemben is gyakorlom. Megengedem, hogy az legyek, aki vagyok, anélkül, hogy ezt minősíteném bármiképp is. Nem csak arról van szó, hogy nem török pálcát önmagam és mások felett. Arról is szól, hogy nem dicsőítek, magasztalok senki mást sem.

Minap egy erdőben jártam. Nagyon sok fát megérintettem, megsimogattam a kérgüket, és közben az a gondolat fogalmazódott meg bennem, amit aztán hangosan ki is mondtam, hogy nem vagyok semmivel sem különb ennél az élőlénynél. Nem vagyok jobb, nem vagyok rosszabb. Egyszerűen csak létezem. Másként, mint más, és mindenki más is másként létezik, mint én. És az egyetlen kérdés, hogy a másik létezése hozzájárulás-e az én létezésemhez, vagy sem. A fák azok voltak, ahogy nagyon sok ember is az. Ellenben vannak olyanok, akiket nem választok, és ez nem azt jelenti, hogy ők rosszabbak, mint én. Azt sem jelenti, hogy meg kell mentenem őket, vagy bármiféle erőfeszítést kellene tennem, hogy bármi mássá váljanak. Egyszerűen csak hagyni kell őket, és tudni, hogy ez számomra nem tápláló. Továbbállni. Elengedni. Elfogadni.

- Elfogadásban élek, amikor nem akarok senkit és semmit megváltoztatni.

- Elfogadásban élek, ha nem ítélem el azt sem, aki embert öl, vagy más a szexuális beállítottsága, mint az enyém, vagy bárki másé.

- Elfogadásban élek, ha nem bántom önmagamat és másokat a múltbéli és a jelenlegi tetteimért/tetteiért.

Ez egy folyamat, aminek soha nincsen vége. Minden nap hozhat újabb és újabb felismeréseket, hogy mikor és miben ítélkezünk. De ha figyelünk rá, és tudatosítjuk magunkban, hogy mindez pusztán egy érdekes nézőpont, majd továbblépünk rajta, egyre nagyobb szabadságot tapasztalunk meg önmagunkban és a világban.

Ha hozzájárulás lehetek ehhez a folyamathoz, jelentkezz a szeptemberben induló 21 napos online programomra, vagy egyéni konzultációra.

Ölellek,
Gáspár Enikő
happymami@happymami2016.com
www.happymami2016.com

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.