Állati

Meghalt Koko, a jelnyelvelő gorilla

Negyvenhat éves volt.

2018.06.22 10:09ma.hu

Negyvenhat évesen meghalt Koko, a nyugati gorilla, aki képes volt egyszerűsített jelbeszéddel kommunikálni. Koko a gorillák nagyköveteként, a fajok közötti kommunikáció és empátia jelképeként emberek millióit érintette meg. Nagyon szerettük őt, és nagyon fog nekünk hiányozni – írta nekrológjában a Gorilla Foundation.

Koko 1971. július 4-én született a San Franciscó-i állatkertben. Gondozója, egyben a Gorilla Foundation alapítója, Dr. Francine Patterson egyéves korában kezdte jelbeszédre tanítani - cikkezett róla az nlcafe.hu.

Koko megdöbbentően intelligens és empatikus volt. Többször is jelezte gondozóinak, hogy anya szeretne lenni, később pedig azt, hogy szeretne egy kiscicát. Ez a vágya 1984-ben teljesült. Koko gyermekeként gondozta az állatot, később azonban a cicát elütötte egy autó. A gorilla ekkor jelbeszéddel mondta el gondozóinak, mennyire szomorú. Később újabb kiscicákat kapott.

Rajta kívül egy olyan gorilla volt, akit sikerült megtanítani a jelbeszédre, a 2000-ben, 27 évesen elhunyt Michael. Gondozóik azt remélték, hogy Koko és Michael párosodni fognak, de ők testvérként tekintettek egymásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.