Szabadidő

Kétméteres cápa mellett szörfözött Bódi Sylvi

A szánalmas hollywoodi filmek a cápákat kegyetlen "gyilkológépeknek" próbálják beállítani - véli a szépség.

2018.03.16 10:21ma.hu

Cápákkal úszkált Bódi Sylvi a mikronéziai Senyavin-szigetek Pohnpei szigeténél, őt ugyanis nem zavarják az óceánok csúcsragadozói. Friss Facebook-posztjában számolt be arról, hogy egy kétméteres tigriscápát láttak a közelben úszkálni, nem messze onnan, ahol éppen ő szelte a habokat.

"A szánalmas hollywoodi filmek a cápákat kegyetlen “gyilkoló gépeknek” próbálják beállítani, akik azért vannak itt, hogy végezzenek az emberekkel. Ezek a csodálatos, méltóságteljes lények az óceánok csúcsragadozói és nélkülözhetetlenek az óceán ökológiai rendszerében. Én szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen közeli kapcsolatban lehetek az óceánnal és annak élővilágát ilyen közelről szemlélhetem." - írta. És persze visszament szörfözni később is.

A tigriscápa egyébként nemének egyetlen élő képviselője és egyben a típusfaja. Az óceánok és tengerek egyik nagytestű ragadozó hala, melynek hossza akár az öt métert is meghaladhatja. Magányosan él, általában éjszaka vadászik és az összes húsevőcápa közül neki tulajdonítják a legnagyobb étrendet. Táplálékai közé tartoznak a következőek: rákok, csontos halak, úszólábúak, madarak, kalmárok, tengeri teknősök, tengerikígyó-félék, delfinfélék és akár egyéb cápák is.

Arról is híres, hogy ember által alkotott, ehetetlen tárgyakat is felfal. A felboncolt példányok gyomrában számos „szemetet” találtak már a kutatók. Habár a tengerek egyik csúcsragadozójának számít, a tigriscápa időnként a kardszárnyú delfin áldozatává válik. A tigriscápát, mivel uszonyaiért ipari mértékben halásszák, továbbá az úgynevezett sporthorgászok is fogják, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) mérsékelten fenyegetett fajnak minősítette.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.