Gólyahír

Videó a holland orrszarvú-bébiről

Az arnhemi Royal Burgers állatkertben született rinocérosz kicsit sem csöppség.

2018.03.04 16:13ma.hu

Az állatkerti születés azért jó hír a rinocéroszok esetében, mert több fajuk a kipusztulás szélén áll, így az északi szélesszájú orrszarvú is. Ráadásul most betegséggel küszködik a világ utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, állapotának rosszabbodása az alfaj kihalásával fenyeget. A 45 éves Sudan nevű hím Kenyában él két nőstény társaságában.

2017 végén jobb hátsó lábát fertőzés támadta meg, amelyet akkor még meggyógyítottak az állatorvosok. Ugyanazon a lábán találtak egy újabb, súlyosabb fertőzést – mondták az Ol Pejeta vadvédelmi terület illetékesei. "Aggódunk érte, nagyon öreg már, és nem akarjuk, hogy szükségtelenül szenvedjen."

Sudan és a két nőstény, Najin és Fatu, valamint egy azóta elpusztult másik hím északi szélesszájú orrszarvú 2009-ben érkezett egy cseh állatkertből Kenyába.

Zoológusok úgy mentenék meg a kihalástól az alfajt, hogy egy déli keskenyszájú orrszarvút használnának a mesterséges megtermékenyítéshez.

Az északi szélesszájú rinocéroszok egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, az 1960-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.