Színes

Schwarzeneggerről nevezték el a világ legapróbb legyét

Az állat dudoros elülső lábai alapján nevezték el a legyet a testépítőből lett filmsztárról és hajdani politikusról Megapropodiphora arnoldinak.

2018.01.24 14:32MTI

Arnold Schwarzeneggerről nevezték el a világ legapróbb legyét.

Brian Brown amerikai rovarkutató az állat dudoros elülső lábai alapján nevezte el a legyet a testépítőből lett filmsztárról és hajdani politikusról Megapropodiphora arnoldinak.

"Schwarzenegger nemcsak kulturális ikon és fontos személyiség a politikában. Önéletrajza reményt adott, hogy vékony tinédzserként is javíthatok a testemen" - írta közleményében Brown, a Los Angeles megyei Természettudományi Múzeum munkatársa.

A Megapropodiphora arnoldi ötször kisebb, mint egy gyümölcslégy: mindössze 0,395 milliméteres. Brazíliában, az Amazonas esőerdejében fedezték fel, ott került egy nőstény példány az egyik légycsapdába.

Nagy elülső lábaihoz képest apró középső és hátsó lábakkal, valamint piciny szárnyakkal rendelkezik. Élő példányt eddig nem sikerült megfigyelni.

A Los Angeles-i múzeum kutatói 2012-ben fedezték fel a korábbi rekordtartót, az Euryplatea nanaknihalit, mely 0,4 milliméteres, így alig valamivel nagyobb, mint az arnoldi. Mindkét faj a púposlégyfélék (Phoridae) családjába tartozik, ahova számos olyan faj is sorolható, melynek lárvái parazitaként hangyákban élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.