Otthon

Ötven éve áll a házikó a folyó közepén

A Drina folyó közepén épült egy sziklára a kis hajlék, ami az elmúlt 5 évtized alatt sok mindent látott...

2018.01.19 15:06ma.hu

Idén ötven éve, hogy megépül a sziklára a kis ház a Drina folyó közepén. Az árvíz és a szélsőséges időjárás ugyan többször megrongálta, de a környékbeliek mindig magukénak érezték és felújították. Bár öt évtizede szolgál pihenőül sok csónakozónak, kajakosnak, mindössze néhány évvel ezelőtt került reflektorfénybe, miután a magyar fotós, Becker Irén lencsevégre kapta, és a National Geographic megválasztotta az egyik legjobb felvételnek.

A legenda szerint egy csapat fiatal sportoló építette fel a faházat a Drina folyó közepéből meredő sziklára még 1968-ban. Kajakozás alkalmával ugyanis sokszor megpihentek ott, és úgy gondolták, hogy komfortosabbá teszik a kis menedéküket. Az építkezéshez szükséges anyagokat csónakokkal hordták le, a nehezebb darabokat pedig egyszerűen csak leúsztatták a vízen.

A különleges látványt nyújtó kis építmény a szerbiai Bajina Basta közelében, a Tara Nemzeti Park szélén áll.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.